Kako je Marina Tucaković ispisala istoriju rok muzike bivše Jugoslavije

Podeli:
Foto: Zoran Lončarević

- Mene jedino muzika može da ponese da napišem nešto valjano. Ja volim rok, pomalo disko - rekla je Marina Tucaković 1980. godine intervjuu za "Džuboks". U istom intervjuu Tucaković je istakla da joj se najviše dopada tekst koji je napisala za Slađanu Milošević - "Moj brat po pesmi".

Iako je gotovo sigurno većina regionalne publike veže za tekstove narodne, odnosno folk muzike, manje je poznato da je Marina Tucaković i te kako učestvovala u stvaranju istorije domaće rok muzike.

PROČITAJTE JOŠ

„Rege za pivsku flašu“ je prvi album grupe Zana (1981), koja je tada bila rok sastav. Marina Tucaković je tada, kao njihova tekstopisac, bila stalni član grupe.
Ipak, grupa Zana je ogromnu popularnost stekla tek drugim albumom, godinu dana kasnije, kad je Marina napisala nešto „genijalno i pomereno“, kako je jednom ispričala.

– To je bio ceo album, koji je trebalo da snime u Švedskoj. Ja sam znala da je to nešto novo, genijalno i pomereno, ali, naravno, plašila sam se reakcije ljudi koji su navikli na neki drugi standard. Ja sam to lukavo iskoristila i odugovlačila sam. Tekstovi su bili gotovi nedelju dana pre njihovog puta u Švedsku, ali su ih dobili pred ulazak u avion. Poslala sam svog taksistu, on im je odneo, oni su to u avionu čitali… kad ih šlog nije strefio… Došli su kod pokojnog Tinija Varge, koji je tada bio jedan od najboljih producenata i bili su očajni. Zvali su me telefonom i rekli „molim te promeni“. Ja sam rekla – ili to ili ništa, a Tini im je rekao da je to fenomenalno – ispričala je Marina u emisiji „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ pre nekoliko godina.

„Zana“ nije jedina rok grupa koja se proslavila zahvaljujući tekstovima Marine Tucaković. Tu su i „YU grupa“ (ceo treći album), „Smak“ (Na Balkanu), „Generacija 5“ (Ti samo budi dovoljno daleko), „Divlje jagode“ (Dodirni me, skloni bol), „Viktorija“ (Rat i mir, Arija, Kad-tad)…

Za pesmu „Ti samo budi dovoljno daleko“ Marina je u više navrata isticala da je to najbolji tekst koji je ikada napisala.

Marina Tucaković je blisko sarađivala i sa Slađanom Milošević, kojoj je pisala tekstove za čitave albume.

– Ne bi bilo lepo da kažem za koje ljude radim ozbiljnije, mogu da nabrojim tekstove s kojima sam zadovoljna. Recimo, sviđaju mi se tekstovi za ceo Slađanin LP, tekstovi za Olivera Mandića, par tekstova za Smak i YU grupu, zatim ovo što sad radim za grupu Zana, nekoliko starih tekstova za grupu Dag… to je sve – rekla je Marina davne 1980.

Iako „Mirzino jato“ nije bila rok, već disko-pop grupa, Marina je i u toj vrsti muzike uspela da ostavi svoj pečat, i to pesmom „Apsolutno tvoj“. Kako je i sama jednom ispričala, prvu ozbiljnu svotu novca zaradila je upravo od ove pesme, a odmah zatim i od albumâ Slađane Milošević i YU grupe.

Mada su tada neki kritičari mnoge Marinine tekstove govorili da su na ivici šunda, njihovo neograničeno trajanje pokazalo je da su neprolazni.

Bonus video

Aleksandar Milić Mili i Dragan Kremer: Marina Tucaković je bila pravi konceptualni umetnik

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar