Pesme koje svi pevamo, a nismo znali da ih je napisala Marina Tucaković

Showbiz 21. sep. 202122:13 > 23:32
Podeli:
Marina Tucaković Foto: Zoran Lončarević

Najplodniji tekstopisac, autorka najvećih hitova otpevanih na srpskom jeziku, Marina Tucaković, preminula je u nedelju u 68. godini nakon dugogodišnje borbe s karcinomom dojke. Prošle nedelje je smeštena u KBC Dragiša Mišović zbog zaraze koronavirusom.

Zbir muzičkih hitova koje je Marina Tucaković potpisala bilo bi moguće napraviti jedino kada bi prostor za to bio neograničen. Iako je mnogi vezuju za hitove narodne muzike, malo je poznato da je Marina Tucaković napisala mnoštvo pesama pop, rok, pa i filmske muzike.

PROČITAJTE JOŠ

Grupa „Zana“

Prva pesma koju je Marina Tucaković napisala bila je za grupu Zana, „Dodirni mi kolena“, ali i većinu za njihov album te 1982. godine. Tu su i pesme „Jabuke i vino“, „Oženićeš se ti“, „Rukuju se, rukuju“, „Majstor za poljupce“, „Vlak“, „Vojna pošta“, „Vejte snegovi“…

Oliver Mandić

Tokom tih ’80-ih, Marina je pisala i za Olivera Mandića. Tako su nastale pesme „Ljuljaj me nežno“, „Osloni se na mene“, „Smejem se, a plakao bih“, „Pomagajte, drugovi“, „Nije za nju“, „Pitaju me, pitaju“…

Malo je poznato da su Marina i Oliver Mandić u to vreme četiri godine bili u emotivnoj vezi.

„Za vreme našeg zabavljanja napisala mi je „Ljuljaj me nežno“. Pošto sam objavio tu numeru raskinuli smo. Ostavio sam je zbog mlađih i lepših devojaka. Tad je krenulo ludilo u mom životu, a ona je verovatno patila. Naša saradnja se nastavila i posle raskida. Hvala joj što mi je napisala divne tekstove i posle toga na mojim albumima. Radila mi je sve pesme osim „Dođe mi da vrisnem tvoje ime“ i „Bobane“, ispričao je Mandić svojevremeno.

Još jedan vanremenski hit, za koji je Marina u više navrata isticala da je to najbolji tekst koji je ikada napisala je „Ti samo budi dovoljno daleko“, u izvođenju „Generacije 5“.

Pesma „Floyd“ za film „Nacionalna klasa“

„Marina Tucaković je napisala fenomenalne tekstove i sad je trebalo naći nekog da ih otpeva. Odmah mi je na pamet pao Dado Topić. Pristao je, a da nije ni čuo pesmu. Kad je stigao u Beograd, otpevao ju je iz cuga. Ipak, interesantnija je priča za pesmu iz tog filma „Zašto“. Imao sam dvojicu kandidata – Davorina Popovića i Olivera Dragojevića. Zamolio sam organizatore da okrenu frontmena grupe „Indeksi“, jer sam želeo prvo rokera da pitam. Davorin je rekao da ne može da dođe i Oliver ju je snimio. Posle nekog vremena sedeo sam s Davorinom u Sarajevu i on mi kaže: „Što ti je dobra ova pesma“, a ja mu objasnim da je to ona pesma koju je odbio da snimi. Uzviknuo je: „Joj, mene budale!“, ispričao je kompozitor Zoran Simjanović jednom prilikom.

Što to bješe ljubav

Marina je napisala legendarne stihove pesme „Šta to bješe ljubav“, koju je na Splitskom festivalu otpevao Oliver Dragojević.

Ona je tada ispričala da Oliver nije tražio lično pesmu od nje, ali su ljudi sa kojima je tada sarađivala pesmu „Šta to bješe ljubav“ dali njemu da otpeva.

Zdravko Čolić

Još jedan pevač čije je najveće hitove napisala Marina Tucaković je Zdravko Čolić, a samo neke od njih su: „Ruška“, „Okano“, „Noć mi te duguje“, „Krasiva“, „Čija je ono zvijezda“, „Kad bi moja bila“, „Čini mi se grmi“, „Mangupska“, „Malo pojačaj radio“…

„Mišo moj“

Marinina najličnija pesma, koju je napisala u najtežem životnom periodu, kako je i sama istakla je pesma „Mišo moj“, koju je otpevala Ana Nikolić.

– Pesmu sam pisala u svom najtežem životnom periodu, kada sam izgubila sina. Dugo sam razmišljala ko bi mogao ove snažne emocije da prenese publici, a onda je izbor pao na Anu Nikolić – ispričala je Marina svojevremeno.

„Adio amore“

Veliki hit Stefana Đurića Raste Marina Tucaković napisala je zajedno sa svojim sinom Milanom Radulovićem Laćom.

– Neposredno nakon što sam pušten s lečenja od heroina, moja majka i ja smo završili tekst pesme „Adio amore“. To je bio decembar 2017. Ja sam bio pun snage i dobre volje, regulisan terapijom i ponesen mojim novim zdravim životom. Tad je već mama počela nekako da se gasi. Nije mogla da piše. Nije mogla ni da kuva, što najviše voli – istakao je Laća nedavno za Nova.rs.

Napisala „Nedelju“, u nedelju preminula

Marina je 1991. godine za Džeja Ramadanovskog napisala pesmu „Nedelja“, koja mu je donela ogromnu popularnost. Oboje su preminuli baš u nedelju – Marina 19. septembra 2021, a Džej 6. decembra 2020. godine.

BONUS VIDEO: Marina Tucaković: „Kršim pravila, briga me za sve“

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar