Kako je estrada dobila rezultate testa na koronu za par sati

Showbiz 11. jun. 202021:0211 komentara
Podeli:
Foto: Arhiva

Nakon što su se na estradi pojavila nekolika nova žarišta koronavirusa, mnoge javne ličnosti poput Svetlane Cece Ražnatović i njene porodice, Jovane i Željka Joksimovića, Mije Borisavljević, te Aleksandre Prijović, podvrgle su se testiranju i posle samo nekoliko sati objavile rezultate, što je izazvalo sumnje da li su uošte testirane na adekvatan način.

Naime, kada je zaraza počela da se širi od slavlja Željka Mitrovića, preko proslave Svetlane Cece Ražnatović do ostalih žurki i nastupa po kojima se i dalje kreću potencijalni prenosioci virusa, izjave pojedinih kako su odagnali sumnje da su zaraženi samo nekoliko sati nakon saznanja da su boravili na mestima sa kojih je poteklo nekoliko novozaraženih, počele su da zbunjuju javnost.

PROČITAJTE JOŠ

Ceca je prvo izašla u javnost s informacijom da Ražnatovići nemaju koronu. Međutim, ubrzo je potvrdila da su ona i Veljko ipak pozitivni. U međuvremenu s pojavila i informacija da su sin i ćerka Željka Mitrovića takođe zaraženi, dok su Jovana i Željko Joksimović jutros objavili da su njihovi rezultati negativni. Međutim, najviše pometnje unela je izjava Aleksandre Prijović da nema koronu, iako i dalje čeka rezultate brisa, pa je u međuvremenu još i održala nastup, bez obzira što nije potpuno sigurna da nema virus.

Do sada se verovalo da se najpouzdaniji rezultati čekaju 48 sati, dok se preventivno može uraditi i test iz krvi, koji prema rečima epidemiologa nije sasvim pouzdan, ukoliko se uradi pre nego što se razviju antitela, pa bi ipak trebalo da se još jedanput proveri da li je osoba pozitivna na koronu, nešto dužom, ali sigurnijom metodom.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Ne, to nije dobar test i taj se ne radi samostalno. Ima različitih proizvođača, ali čak ni najbolji takav test nije jedini kriterijum, nije pouzdan. To je serološki test, takozvani brzi test. Na njega mora da se nadoveže kvalitetniji test, a to je PCR“, poručuje epidemiolog Zoran Radovanović, kao što je uostalom i Američka agencija za hranu i lekove (FDA) izdala upozorenje zdravstvenim radnicima da „ne koriste serološke testove – testove na antitela kao jedinu osnovu za dijagnozu COVID-19, već da ih koriste kao informaciju o tome da li je osoba možda bila izložena virusu“.

PROČITAJTE JOŠ

„Testovi na antitela“ nisu pouzdani jer neko ko se zarazio danas, a ode ujutru da se testira, njemu će rezultat testa biti negativan pošto je potrebno vreme da se stvore antitela, treba da prođe više dana. Zbog toga je mnogo preciznije uraditi PCR na osnovu kog je jedino moguće imati realnu sliku. Rezultat je moguće dobiti u istom danu, zaključuje Radovanović.

Podsećamo, za nova žarišta korone saznalo se nakon što je osvanula vest da je voditeljka „Zadruge“ Dušica Jakovljević zaražena išla od žurke do žurke, posle čega su registrovane i novozaražene osobe.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar