Jovan Mijović Foto: Firefly promo
Jovan Mijović Foto: Firefly promo

Novo lice domaće glumačke scene, Jovan Mijović, posebnu pažnju je privukao ulogama u serijama "Urgentni centar" i "Beležnica profesora Miškovića", ali i epizodnom ulogom u seriji "Jutro će promeniti sve". Iako je učestvovao u popularnim projektima, Jovan o sebi govori skromno, a kako ističe, glumom se i ne bavi da bi bio popularan.

PROČITAJTE JOŠ


Spadate u mlađu generaciju glumaca. Završili ste Nova akademiju u klasi Svetozara Cvetkovića. Šta je ono najznačajnije što ste od njega naučili?

„Profesor Cvetković nije neko ko po svaku cenu pokazuje autoritet i strogoću. Naprotiv. Njegov nenametljiv pristup, bez mnogo uslovljavanja, uglavnom nam je pružio osećaj slobode isprobavanja na sceni. „Svedenost u igri“ je ono što sam, ili barem mislim da jesam, naučio od njega. Asistent, prof. Ljiljana Todorović je sa nešto drugačijim rediteljsko-pedagoškim ophodenjem prenela na nas dosta dragocenog znanja, cčju važnost sve više uočavam“.

Koliko je po završenim studijama teško dobiti prvu ulogu?

„Isto kao i tokom studija. Kako za koga, najčešće preteško i retko zavisi od talenta i potencijala. Tu najviše mislim na istitucionalna pozorišta u Beogradu, koja, doslovno nikad javno ne objavljuju kastinge, već se sve odigrava u zatvorenim krugovima poznanika. U nebeogradskim pozorištima je situacija nešto drugačija. Svetao primer toga je Narodno pozorište Subotica, gde sam najviše puta bio na javno objavljenom kastingu. Što se tiče snimanja, televizijska hiperprodukcija igranog, serijskog programa u poslednjih par godina iziskuje veću potrebu  za „izvođacima glumačkih radova“, pa je utoliko više i prilika. Barem na papiru. Sve se uglavnom svodi na principe ponuda-tražnja i poznanstvo-preporuka i utoliko je situacija slična ili ista kao kod ostalih profesija“.

Glumački posao sa sobom nosi i popularnost. Je li po vama to teret ili jedna od dobrih strana profesije?

„Još uvek ne mogu da dam odgovor na to pitanje iz ličnog primera, jer jednostavno nisam poznat.  Ono što za sada mogu da tvrdim je da nisam upisivao glumu da bi me neko prepoznao dok bacam đubre ispred zgrade, iako ne isključujem mogućnost da bi potencijalno mogle da mi prijaju blagodeti popularnosti“.

Do sad ste se najvise istakli ulogom u seriji Urgentni centar. Postoji li neka uloga koju posebno prizeljkujete?

„Priželjkujem ono što mislim da neću moći, pa na kraju sam sebe iznenadim. Ne bih znao da vam kažem kako se to tačno zove.

Ko je Jovan Mijović kad se kamere ugase?

„Dečko sa ćoška, sa klupe, iz kafane… okružen ljudima iz detinjstva uz klasično beogradsko odrastanje“.

Trpi li vaš privatni život zbog angažovanja u pozorištu i van njega?

„Ovo pitanje je usko povezano sa jednim od prethodnih na koje nisam dao odgovor. I dalje premalo radim da bih bio kompetentan da odgovorim. Moraću da vam ostanem dužan za neki sledeći put, kroz neko sledeće vreme“.

Gde publika može da vas gleda u narednom periodu?
„Serija „Feliks“ je počela sa emitovanjem 4. oktobra, tu igram jednog od glavnih likova u narednih 40 epizoda. Predstava „Raw Play“ 22. oktobra na festivalu „UPAD“ u Novom Sadu, a počeli smo i sa probama za predstavu „Begunci“, takođe u Novom Sadu. Postoji još nekoliko projekata na vidiku, ali ne bih da otkrivam pre nego što i sam dobijem zvaničnu potvrdu“.

 

 

Bonus video: Scenaristi serije „Kljun“ iz Kana: Čekajte 8. epizodu!

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

 

Komentari

Svi komentari (0)