Grci zbog Aja Sofije ukinuli turske serije

Showbiz 30. jul. 202012:02
Podeli:
Foto:Seskimphoto / Seskimphoto / Profimedia

Grčka televizija ANT1 ukinula je emitovanje turskih serija na svom programu tokom leta, kao odgovor na odluku predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da Aja Sofiju pretvori u džamiju. Glavni urednik Jorgos Pofantis je rekao da je odluka doneta i da će uskoro biti predstavljen novi program, prenosi Telegraf.

PROČITAJTE JOŠ

On je objasnio da je bilo razmišljanja o tome da se nastavi sa emitovanjem turskih serija tokom leta, ali nakon onoga „što se dogodilo sa Aja Sofijom“, doneta je odluka da serije budu zabranjene.

Podsetimo, Erdogan je 10. jula potpisao dekret da se Aja Sofija pretvori u džamiju, nakon što je Državni savet poništio odluku donetu 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej i proglasio je nezakonitom.

Prošle sedmice održana je i prva molitva u ovoj bogomolji, a freske i svi hrišćanski simboli bili su prekriveni zavesama.

Nakon Erdoganove odluke Grčka pravoslavna crkva je od Uneska odmah tražila da osudi Tursku, a u pismu koje su poslali se, između ostalog, navodi da je pretvaranjem Aja Sofije u džamiju ovaj spomenik svetskog nasleđa još jednom pretvoren u simbol osvajanja.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar