Foto: E-stock, Vesna Lalić/Nova.rs

Kratak snimak u kojem se poznati jutjuber Baka Prase direktno obraća vlasniku TV Pink i optužuje ga da mu duguje novac privukao je veliku pažnju javnosti.

Tokom obraćanja u programu uživo, internet zvezda govori u kameru i poručuje Mitroviću da mu „duguje pare“. Njega u sred rečenice prekidaju prijatelji koji sede pored i govore mu da se „sabere“.

PROČITAJTE JOŠ

Gledajući ovaj snimak stiče se utisak da neke stvari nije „pametno“ govoriti javno, pogotovo uzimajući u obzir reakciju Bakinih prijatelja, koji mu zabrinuto savetuju da prekine sa pričom.

Zbog čega nije popularno govoriti o dugovima Željka Mitrovića i kome je sve vlasnik ružičaste televizije obećao novac koji nije isplatio ili ga jeste isplatio, ali mesecima, pa i godinama kasnije?

Pre devet godina, Mitrovića je putem otvorenog pisma na Fejsbuka bivša radnica TV Pink Milena Petković optužila da joj nije isplatio mesečne zarade.

Željko Mitrović Foto: Antonio Ahel/ATAImages

„Zaposlila sam se kao novinar u informativnoj redakciji televizije Pink. Videla sam Vas nekoliko puta. Pored lifta, u zgradi televizije, a videla sam i Vaša gostovanja u televizijskim programima. Ali, nisam ovde da bih pričala o Vama. Ovde sam da bih pričala o sebi“, počela je svoje pismo nekadašnja zaposlena.

„Ovde bi trebalo da Vas zamolim da pokušate da nađete način da platite ono što dugujete – meni, ali i mojim strpljivim kolegama. Nećete verovati, ali u najgledanijoj, Vašoj televiziji, rade sjajni ljudi koji imaju vanredan talenat, vredni su, odgovorni … I pozajmljuju novac da bi došli na posao – plaćaju da bi radili za Vas!“

„Platite naš rad. I, znate šta? Nemam poentu. Nemam maestralan zaključak, kulminaciju niti patetične molbe. Neću da Vas molim. Ja tražim da nam ne oduzimate dostojanstvo. Nismo Vam ga poklonili. Ja Vam tražim da nam platite ono što smo zaradili“, poručila je ona Mitroviću.

Mitroviću ovo nije bio prvi put da se suočava sa besom zaposlenih. Samo godinu dana ranije, čelni čovek medijske kompanije „Pink“ govorio je o dugovanjima tadašnje televizije „Avala“ iza koje je stajao.

PROČITAJTE JOŠ

„Na televiziji ‘Avala’ su isplaćena dugovanja i plaćene plate zaposlenima, prekinut je štrajk i posao može da se normalno nastavi. Ulagaćemo u nove programe te televizije, kako bi se podugla njena gledanost. Nemamo nameru da prodajemo ‘Avalu'“, rekao je on 2012. godine.

„Ceo sistem ‘Pinka’ biće i ubuduće kontrolisan iz Beograda. Dovodim dva vrhunska eksperta na rukovodeće položaje. Prvi čovek stiže iz Londona i on će biti direktor za operacije ‘Pink grupe’. On stiže iz ‘Time Wornera’, to jest, ‘Tarner grupe’ koja stoji iza CNN-a. Za kontrolora novčanih tokova kompanije postavljam finansijskog eksperta iz ‘Meri Linč grupe'“.

„Oni će svojim znanjem učiniti nužne korake kako bi se sredinom godine uradila pominjana dokapitalizacija ‘Pinka’. Dakle, od prvog marta biće namireni svi preostali dugovi ‘Pinka’, isplaćene sve preostale plate i honorari, tako da ćemo ponovo poslovati u plusu kao i proteklih godina“, najavio je Mitrović krajem februara 2012. godine.

Ipak, u junu iste godine, situacija je bila drugačija. Nezadovoljni radnici televizije Avala i makedonske TV Pink 15 protestovali su ispred zgrade televizije Pink u Beogradu, zbog neisplaćenih zarada. Radnici su Željku Mitroviću ostavili praznu kutiju, kao rođendanski poklon, i poželeli mu da im isplati zaostale zarade.

Aleksandar Šubarević sa TV Avala rekao je da zaposlenima u toj medijskoj kući nisu isplaćene poslednje četiri plate. On je tada podsetio da su te godine radnici TV Avala dva meseca već bili u štrajku nakon čega im je obećano da će sva dugovanja biti isplaćena, kao i da su na tom sastanku prisutvovali i predstavnici RRA.

Osim „nevidljivih“ radnika na njegovim televizijama, Mitrović je slične optužbe dobio i od strane onih koji su mu donosili ogromne sume novca. U pitanju su nekadašnji učesnici rijalitija „Farma“, koji su svojevremeno tvrdili da im nije uplaćen obećan honorar.

Naime, nakon što je 2014. godine pobednica pomenutog rijalitija Jelena Golubović otkrila da od Televizije Pink nije dobila obećanu nagradu od 50.000 evra, bivši farmer Ivan Marinković otkrio je da ni njemu nije uplaćen zasluženi honorar kao finalisti.

„Još uvek nisam dobio novac i zaista mislim da je krajnje vreme da nam ga uplate na račun jer smo ga zaslužili samim tim što smo četiri meseca bili deo projekta koji je imao veliku gledanost. Odneo sam ‘Pinku’ svu potrebnu dokumentaciju koju su mi tražili još krajem marta“, rekao je tada Marinković i dodao:

„Čak sam pristao da mi honorar uplate u ratama, iako to nije bilo predviđeno ugovorom, kako bih im olakšao jer razumem da je teška finansijska situacija. Nisam pevač niti glumac da mogu svoj honorar da naplatim kompenzacijom, zato ovih dana očekujem da mi uplate barem jedan deo. Oni moraju da shvate da svi mi za to vreme koje smo proveli u Lisoviću nismo primali platu jer nismo radili neke poslove koje bismo inače u tom periodu radili u realnom životu.“

Sulejman Memo Haljevac, pobednik četvrte sezone „Farme“ tvrdio je da mu Pink nije isplatio 50. 000 evra, kolika je bila njegova nagrada, ali ni honorar koji mu je sledio nakon učešća u ovom rijaliti programu.

Osim njih, pažnju je sličnom pričom privukao i Ekrem Jevrić, jedan od najpoznatijih učesnika rijaliti programa na Pinku.

„Pokrali su me. Na kraju sam ukupno za tri i po meseca dobio nešto oko 9.000 evra. Prema ugovoru je trebalo da dobijam 750 evra nedeljno. Na kraju su mi od zarade odbili i troškove za povratnu avionsku kartu do Njujorka. Nikada više u ‘Farmi’ ne bih učestvovao za ovoliko para“, istakao je Jevrić.

Iako je Mitrović pre deset godina najavio isplatu svih dugova i „poslovanje u plusu“, nedavno su osvanuli nešto drugačiji podaci. Kako je pisao CINS prošle godine, firmama u vlasništvu Željka Mitrovića odloženo je plaćanje poreskog duga u ukupnom iznosu od oko 35,6 miliona dinara.

I nekadašnja učesnica „Zadruge“ Olja Einfalt Mihovilović, poznatija kao Olja Vampirica, optužila je Mitrovića da joj je ostao dužan novac.

Željko Mitrović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dokumentacija do koje je došao VINS došao prošle godine pokazuje da Media Prime Time, registrovana za proizvodnju i emitovanje televizijskog programa, duguje oko 7,8 miliona dinara poreza od čega je skoro polovina kamata. Iz zapisnika o stanju poreskog duga vidi se da ova Mitrovićeva firma nije plaćala doprinose i poreze na zarade i neke od prihoda, ali i autorska prava za koja je najviše dugovala – oko 1,1 milion dinara. Pink International Company je za ovaj dug, kao sredstvo obezbeđenja, založila ukupno sedam vozila koje je Poreska uprava procenila na skoro 10 miliona dinara.

Nakon objave tog teksta, Mitrović se oglasio i naveo da je u pitanju nekoliko malih kompanija koje ne rade više od 10 godina. On je istakao i da su te obaveze nastale pre 2012. godine i da se radi o relativno malim dugovanjima.

„To radim jer mislim da je važno da ni u dalekoj poslovnoj istoriji ne ostavim nijednu finansijsku grešku ili mrlju“, rekao je tada Mitrović.

BONUS VIDEO: Ovo je novi dvorac Željka Mitrovića na Dedinju

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.