Satori uoči nastupa na Exitu: Obožavam srpske kafane

Showbiz 10. jun. 202121:01 > 11. jun. 2021 16:15
Podeli:
DJ Satori, Đorđe Petrović Satori, Djordje Petrović Satori, di džej, muzika, intervju
DJ Satori Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

"Stvarno volim srpske kafane. Uživam kada provodim vreme u kafani - druženje sa ljudima, hrana, piće, ljudi, to je divno. Kada sam vodio neke prijatelje iz Holandije u kafanu svi su bili oduševljeni. Za vas koji živite ovde je kafana možda nešto obično, ali kada ne živite ovde i dođete u kafanu, osećate se posebno. Nemaju sve države to. Srbija je posebna zbog kafana", rekao je Satori za Nova.rs, svetski poznati muzičar koji će ove godine imati nastup na EXIT festivalu.

Satori, čije je pravo ime Đorđe Petrović, dugo godina živi u Holandiji, ali je poreklom iz Srbije. Otac mu je iz Niša, a majka iz Južne Afrike. Iako ne govori srpski jezik, u razgovoru za Nova.rs navodi da je oduševljen Srbijom te da oseća da je ovo njegova država i njegov dom. Prvi put se našao na EXIT festivalu 2019. godine, a nakon prošlogodišnjeg lajv strima i koncertnog filma na tvrđavi Golubac, ponovo će nastupati na mejn stejdžu u julu ove godine.

PROČITAJTE JOŠ

„Bio sam ovde 2019. godine, ali sam prošle godine imao i lajv strim, a onda sam radio i koncert na Golupcu. Ovo će biti moja druga godina da nastupam uživo i jako sam uzbuđen. Ovo je prvi festival posle pandemije koronavirusa. Velika mi je čast da budem na tako magičnom festivalu koji je šampion među festivalima u svetu“, rekao je Satori za Nova.rs.

U Srbiji je proveo dosta vremena. Niš je posećivao gotovo svake godine nakon ratnih devedesetih.

„Ovde dolazim celog svog života, još od detinjstva. Svake godine sam dolazio u Niš sve do devedesetih, kada je počeo rat. Ponovo sam dolazio posle rata. Nisam bio u Nišu poslednjih par godina zbog nastupa i koncerata, ali pre toga sam dolazio svake godine. Uvek je lepo biti u Srbiji. Kada sam ovde prepoznajem sebe – imam srpski mentalitet, on je u mojoj krvi, iako sam odrastao u Holandiji. Moram da priznam da se nekada ne osećam povezanim sa Holanđanima, dok je to ovde drugačije. Iako ne pričam srpski, Srbija je moj dom“, rekao je muzičar.

Na pitanje šta najviše voli u Srbiji, kaže – kafanu.

„Stvarno volim srpske kafane. Uživam kada provodim vreme u kafani – druženje sa ljudima, hrana, piće, ljudi, to je divno. Kada sam vodio neke prijatelje iz Holandije u kafanu svi su bili oduševljeni. Za vas koji živite ovde je kafana možda nešto obično, ali kada ne živite ovde i dođete u kafanu, osećate se posebno. Nemaju sve države to. Srbija je posebna zbog kafana.“

DJ Satori, Đorđe Petrović Satori, Djordje Petrović Satori, di džej, muzika, intervju
DJ Satori Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Iako njegova muzika ima specifičan EDM i etno zvuk, Satori govori da ne razmišlja puno o žanrovima. Muzika iz njega dolazi prirodno.

„Kada sam u studiju ne razmišljam puno o stilu muzike ili žanrovima. Za mene je sve to normalno – etno momenat u mojoj muzici je normalan jer sam odrastao slušajući srpsku i balkansku muziku. S druge strane, elektronska muzika je vrlo popularna u Holandiji, tako da miksujem tehno iz Amsterdama i etno stil iz Srbije. To je moj muzički koktel i jako mi prija“, ispričao je on u razgovoru za naš portal.

Koncertni film sa Golupca za njega je, govori, bilo fascinantno iskustvo. 

„Nastup na Golupcu je bio fenomenalan. Lazar je režirao film koji je kasnije prikazan u Beogradu. Kada sam se spremao za set, razmišljao sam o tvrđavi i tome da neće biti ljudi. Nije bilo potrebno da zabavljam ljude na setu, jer sam znao da će ljudi koji gledaju film kod kuće uživati. Pravio sam soundtrek za film. Scenografija je podržavala muziku. Tako nešto nikada ne bih puštao u klubu, ovo je bila specijalna prilika“, rekao je on.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Moja muzika spaja mnogo kultura u jednu. To može biti tehno i etno, ili latinska muzika sa afro američkim zvukovima. Volim da spajam svetove. S obzirom na to da smo bili izolovani i zatvoreni u svojim kućama, važno nam je da se ponovo povežemo. Svi smo tokom pandemije bili u ovome zajedno, tako da je vreme da i nakon budemo zajedno. Dođite na mejn stejdž na EXIT-u i zajedno ćemo putovati svetom kroz moju muziku“, poručio je mladima u Srbiji i regionu.

Kada je reč o srpskoj muzičkoj sceni, izdvojio je nekoliko imena.

„Ne pratim toliko modernu srpsku muziku. Znam za Zdravka Čolića, odrastao sam slušajući njegove pesme. Znam za Šabana Barjanovića i Esmu Redžepovu. To je muzika koju su moji roditelji slušali. Njihova muzika je bila toliko dobra“, rekao je Satori za Nova.rs.

„Idem u kafane dok sam ovde. Moram da vam ispričam jednu zabavnu priču – pre godinu dana sam hteo da odem u neki beogradski studio kako bih pronašao neku staru verziju jedne pesme. Bio sam u kafani i upoznao tipa koji je krenuo da peva tu pesmu. Bio sam oduševljen. Bio je jako dobar, pa sam uzeo njegov broj i zvao ga da sutradan dođe u studio. Njegova verzija pesme je puštana na snimku sa tvrđave Golubac. I sada sam ga ponovo našao u kafani, biće sa mnom na EXIT-u i pevaće sa mnom. Zove se Stefan“, zaključio je Satori za Nova.rs.

DJ Satori, Đorđe Petrović Satori, Djordje Petrović Satori, di džej, muzika, intervju
DJ Satori Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Satori inače radi na albumu koji će se zvati “Vinča” i povezan je sa lokalitetom Vinča u Srbiji. Taj album pravi u saradnji sa EXIT i nacionalnom platformom “Srbija stvara”, te će svirati klasike Balkana u elektronskim aranžmanima i veoma je uzbuđen zbog toga.

Takođe će 20. juna nastupiti na velikom događaju u klubu Spejs Majami, u SAD,  kojim zvanično počinje saradnja EXIT festivala sa ovim klubom.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar