Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Do 14:00 sati je vakcinu protiv virusa COVID-19 u Vranju primilo još oko 300 građana Severne Makedonije, te se cifra vakcinisanih Makedonaca u ovom gradu bliži broju od 4.000. Red ispred Sportske hale u Vranju se ne smanjuje i šest sati od otvaranja vrata jutros, u njemu stoje zainteresovani iz Gevgelije, Tetova, Štipa, Velesa, Skoplja itd. a njihovi sunarodnici po vakcinu masovno dolaze od subote. Od početka nedelje im je i zvanično dostupna vakcina bez prethodnog zakazivanja.

Čekaju po nekoliko sati, a na parkingu odavno nema slobodnih mesta.

Među njima su i Tamara, Gregor, Andrej, Ljubica i Ena iz Skoplja, svi mlađi od 25 godina, a ispred njih je nekoliko desetina strpljivih.

PROČITAJTE JOŠ

Kako kažu, čekaju već oko sat vremena, a žele da se vakcinišu zbog putovanja.

„Sakame da patuvame!“ – kažu za portal Nova.rs svi u glas, a upitani kuda, kažu „na Exit sigurno, za ostalo videćemo“.

Zbog gužve i primedbi još od subote, jutros je uprava ZC Vranje u saradnji sa JP Vodovod obezbedila suncobrane i cisternu sa vodom za piće, kako bi čekanje bilo olakšano.

Novinarskoj ekipi portala Nova.rs i TV Nova S ulaz u Sportsku halu za potrebe snimanja i fotografisanja nešto pre 14:00 sati nije bio dozvoljen jer v.d. direktora ZC Vranje dr Ljiljana Antić nije odobrila.

„Možete da snimate spolja slobodno, izjave neće niko od nadležnih davati pa unutra ne možete“ – rečeno je ekipi TV Nova S.

Prema zvaničnim podacima Zdravstvenog centra samo juče su vakcinisana 692 građana iz susedne zemlje, a ukupan broj u poslednja četiri dana premašuje 2.500, odnosno najmanje 10 odsto od broja svih vakcinisanih na nekom od punktova u Vranju.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Gužve i u marketima, buticima i restoranima

Zbog vakcinalnog „city break-a“ Makedonaca, ovih dana su u Vranju veće gužve u supermarketima i tržnim centrima, ali i kafanama.

Vlasnik poznatog vranjskog restorana Ivica Cvetković za portal Nova.rs kaže da je primetan veći broj gostiju.

„Svakako imamo više gostiju ovih dana, ali nije ništa ekstremno. Nisu svi gladni posle vakcine!“ – dodaje.

Među ljudima u redovima, skoro da i nema građana Srbije. U Vranju je, prema poslednjim dostupnim informacijama, prvu dozu neke od anti-kovid vakcine primilo oko 38 odsto odraslog stanovništva.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs