Lisa Mari Prisli, Bijonse, Džej Zi, Vil Smit, Tom Kruz
Foto: EPA/JIMMY MORRIS/EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON/KIM HEE-CHUL/HFPA / Zuma Press / Profimedia

Biti dadilja dece poznatih, sudeći po podacima agencije "Celebrity Staffing Services", nije nimalo jednostavna stvar. Suštinski, radni dan dadilje dece poznatih isti je kao i dan običnih dadilja, samo uz mnogo više zahteva, nekad čak i bizarnih, i strožih radnih ugovora, koji od njih gotovo naprave robinje.

Velika plata

Prema podacima pomenute agencije, koja pronalazi osoblje za slavne, čiji su klijenti Bijonse i Džej Zi, Vil Smit, Lisa Meri Presli i drugi, prosečna godišnja plaća dadilja je 185.000 dolara.

Uz platu, dadilje dobiju i bonuse i luksuzne poklone poput sportskih automobila, prostora za život, dizajnerske dragocenosti za posebne prilike, a one najsrećnije svake godine bivaju nagrađene i bonusom do 10.000 dolara.

Osim što imaju visoku platu zbog zahtevnosti posla, plaćene su i za ćutanje o privatnom životu svojih poslodavaca. Tom Kruz je svojevremeno imao jedan od najstrožih ugovora o anonimnosti s dadiljama koje su brinule o njegovoj kćeri Suri. U ugovoru, među brojnim ekstremnim zahtevima, piše da dadilje ne smeju nikome da kažu za koga rade.

Dužnosti

PROČITAJTE JOŠ

Posao dadilja podrazumeva potpunu brigu o deci i nadzor nad njima, kao i pripremu obroka za decu, hranjenje, kupanje i odevanje. Dadilja se mora pobrinuti da dete ide da spava na vreme, da ne propusti popodnevno spavanje, da mu obroci budu na vreme, da vodi računa o detetovim dnevnim aktivnostima koje uključuju dogovore za druženje i igranje s drugom decom.

Mora da radi lakše kućne poslove, da pere dečju odeću, dogovara posete doktoru, vozi dete i dolazi po njega u školu, pomaže kod pisanja zadataka, primenjuje pravilnu disciplinu i razvija prisan odnos s detetom.

Iako imaju slobodne dane, dadilje moraju biti dostupne 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji. I na slobodan dan može dobiti poziv da mora da dođe na posao zbog iznenadnog intervjua ili snimanja. Takođe, od nje se traži da je svakom trenutku spremna za odlazak na put, te da boravi s porodicom u kojoj radi u inostranstvu i po nekoliko meseci. Zbog svih tih zahteva mnoge dadilje gotovo da uopšte nemaju privatni život.

Školovanje dadilja

Profesionalne dadilje školuju se u posebnim ustanovama, gde stiču potrebne veštine. Dadilje dece američkih zvezda najčešće moraju da budu spremne da se presele u Njujork ili Los Anđeles, gde živi većina selebritija. Većina slavnih želi žensku dadilju koja govori nekoliko stranih jezika. Pre nego ih angažuju, agencije za dadilje proveravaju njihovu prošlost i podvrgavaju ih testovima na drogu.

Većina dadilja ima fakultetsku diplomu. Ukoliko imaju samo srednju stručnu spremu, nepostojanje diplome moraju da nadoknade bogatim radnim iskustvom.

Koliko je dobro obrazovanje i široko znanje bitno za dadilje, pokazuju i zahtevi glumice Gvinet Paltrou, koja je za svog sina Mosesa tražila dadilju koja se aktivno služi grčkim, španskim i francuskim jezikom. Dadilja je morala da ima i muzičko znanje, da zna da svira dva različita instrumenta, a uz sve to da bude i sportski tip.

Anđelina i Bred su tražili od dadilja da govore maternji jezik deteta o kojem će se brinuti, da imaju profesionalno znanje o razvoju dece i da budu spremne da otputuju u svakom trenutku. Par je svakoj dadilji plaćao po 150.000 dolara.

Granice koje ne smeju da pređu

Radno okruženje dadilja je dom njihovih poslodavaca, ali se profesionalne granice moraju održavati. Iako su izrazito uključene u život porodice, dadilje ne mogu da jedu s porodicom, niti da učestvuju u nekim porodičnim aktivnostima. Nije neuobičajeno da je dadiljama koje žive u domu svojih poslodavaca zabranjen pristup nekim prostorijama u kući.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)