Da li strejt glumcima treba davati gej uloge

Film 25. feb. 202117:59
Podeli:
Foto: Promo

Rusel Dejvis, autor megapopularne HBO serije "It's a sin", ili "To je greh", izazvao je lavinu kontroverza u Velikoj Britaniji, nakon što je za tamošnje medije izjavio da "samo gej ljudi treba da igraju gej likove u serijama i filmovima". U najnovijem intervjuu za Njujork Tajms, rekao je da je zbog takvog stava spreman da ide i u rat.

Serija je bacila svetlo na pandemiju HIV virusa tokom osamdesetih godina prošlog veka, ali je i otvorila mnogobrojna vrata autoru Ruselu Dejvisu, koji nikada ranije nije obradio sličnu tematiku u svojim delima. Ono što seriju „It’s a sin“ definitivno razlikuje od svih drugih gej projekata koje je Rusel radio, jeste to što u ovoj seriji gotovo sve gej likove igraju glumci čija je seksualna orijentacija zapravo gej.

PROČITAJTE JOŠ

Šira javnost je kritikovala njegove nedavno iznesene stavove da samo gej glumci treba da igraju gej uloge.

„Mislim da o ovoj temi može da se diskutuje, ali definitivno se držim svog stava. Mnogo sam razmišljao pre nego sam ovo izjavio“, rekao je Dejvis.

Slična rasprava zastupljena je i u Holivudu. Poznato je da su mnogi glumci bele puti ranije igrali tamnopute istorijske ličnosti, što je tokom proteklih godina, zbog pritisaka javnosti, krenulo da se menja. Veliki broj umetnika stava je da je holivudska produkcija godinama bila nepravedna prema marginalizovanim grupama. Postoji i rasprava oko toga da transrodne likove u filmovima i serijama treba da igraju samo transrodni glumci i glumice.

Dejvis je o ovome prvi put pričao u televizijskoj emisiji u januaru ove godine, neposredno pre nego je HBO premijerno prikazao seriju „It’s a sin“. On je tada prozvao Pitera Eša, strejt glumca koji ima gej ulogu u filmu „Coronation Street“, navodeći da takva uloga nikada nije smela da mu bude dodeljena.

Foto: Promo

Problem postoji, navode američki i britanski mediji, zbog „obrnute diskriminacije“. Ukoliko bi strejt osoba na sudu mogla da dokaže da nije dobila ulogu u određenom projektu zbog toga što nije gej, bilo bi reči o diskriminaciji na osnovu seksualne orijentacije, zbog čega bi producenti, režiseri i scenaristi određenog projekta mogli da snose pravne posledice.

Dejvis se sa ovakvim tvrdnjama ne slaže i govori da „obrnuta diskriminacija“ ne postoji.

Njujork Tajms vidi još jedan problem u ovakvim tvrdnjama. Da li bi, ukoliko se Dejvisov stav uzme kao ispravan, do značilo da svi glumci moraju da budu javno autovani pre određenog kastinga, bez obzira na to koje su seksualne orijentacije?

Pomenuti mediji su takođe spomenuli da Dejvis nije video problem heteroseksualne orijentacije u svojim ranijim projektima. Kao primer su naveli seriju „Queer as Folk“, u kojoj gej likove tumače strejt glumci.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar