Biljana Srbljanović i Konstrakta
Biljana Srbljanović i Konstrakta Foto: Ivan Dinić /Nova.rs , Printscreen RTS

Dramaturškinja i profesorka na FDU Biljana Srbljanović je pohvalila ovogodišnji izbor za Pesmu Evrovizije, a nije krila ni svoje oduševljenje pobednicom Konstraktom.

Biljana Srbljanović otkrila je svoj stav o Sari Jo, Konstrakti i njenim pogledima na društvene probleme.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ove godine mi se baš dopao izbor. Ja sam poslala 20 poruka za Konstraktu“, rekla je Srbljanovićeva s osmehom i dodala:

„Interesantno mi je to što se ljudima dopala pesma koja je zapravo konceptualna umetnost. Podseća na Marinu Abramovič, na ono njeno „umetnik mora da bude lep“. Ja nemam sluha, ali čak i ja stalno pevam „In Corpore Sano“ . Verujem da je Konstrakta iskreno iznenađena pobedom – rekla je dramaturškinja i istakla da je ova pesma višeslojna.

„Nema jedne poruke, nego ih ima mnogo i sve može na razne načine da se protumači. Jeste problem i to što samostalni umetnici nemaju zdravstvenu knjižicu. Država ili grad, u zavisnosti od udruženja, trebalo bi da im plaćaju doprinose za zdravstveno osiguranje, ali to ne rade. Zakonski okvir postoji ali se mnogo kasni. I do sedam godina.  Kada umetnici žele da aktiviraju zdravstveno osiguranje moraju sami da plate sva dugovanja. Pa se onda nadaju da će sve to nekada biti refundirano“, ukazala je Biljana Srbljanović u emisiji „Uranak“ na K1 televiziji.

Pored numere „In Corpore Sano“, Biljana se osvrnula i na ostale Konstraktine projekte.

„Ona ima triptih, tri pesme i učestvovale su tu i Maja Uzelac i Ana Rodić. To je trijumf tri zrele žene, tri umetnice. Ono što mi se kod Konstrakte dopalo je to što ona pripoveda, vidiš tok njenih misli. Ona govori o malograđanskom zadovoljstvu, o konzumerizmu. Ona kritikuje, ali se ne ljuti. Ima ženski pogled i ženske teme kao što su starenje i zdravlje“, rekla je Biljana Srbljanović, pa spomenula i Cecu Ražnatović:

„Konstrakta ima hiljadu stvari da poruči, da prikaže teme koje je zanimaju. Ima svoju estetiku, pa ima tu i politike. I estrada i umetnost su deo popularne kulture. Kod nas je problem što je na primer Ceca uzeta kao muzika. Kvalitetan si muzičar samo ako pevanjem izvodiš neke kerefeke. Ali „In Corpore Sano“ je ozbiljna muzika“.

Biljani su se, međutim, svideli i drugi kandidati „Pesme za Evroviziju ’22“, ali smatra da se Sara Jo nije predstavila u najboljem svetlu.

„Meni je krivo zbog Sare Jo, što je postala deo stava da bezubi članovi društva gledaju du*eta. Ona ima svoje super telo i može s njim da radi šta hoće. To je porno šik. Zašto može Kardi Bi, a ne može ona? To je popularno. Sara Jo je kuma „Prajda“, ona je uvek stajala uz LGBT zajednicu. Nju obeležava sve drugo osim da je predstavnik bezube zajednice koja gleda du*eta. Netačno je da je Konstraktina pobeda trijumf inteligentne zajednice nad seljacima. Kao što je netačno da glasači vlasti slušaju kič i treš i vole gola du*eta“, zaključila je Biljana Srbljanović.

BONUS VIDEO: Konstrakta, prvi intervju nakon pobede na takmičenju za pesmu Evrovizije

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (3)