Foto:E-Stock/Časlav Vukojičić; Zoran Loncarević; Vesna Lalic/Nova.rs; Antonio Ahel/ATAImages

Ako želiš hit, pozovi Marinu Tucaković - dugo je važilo ovo nepisano pravilo na jugoslovenskoj muzičkoj sceni.

Marina Tucaković preminula je u septembru prošle godine, u 67. godini. Kako se tada navodilo, Marina je primljena u bolnicu zbog komplikacija nastalih kao posledica koronavirusa. Prethodno, Marina se tri godine borila sa zdravstvenim problemima, kada joj je dijagnostikovan rak dojke.

PROČITAJTE JOŠ:

Marina je bila jedna od najvećih autorki hit pesama na prostoru bivše Jugoslavije. Kao omiljeni tekstopisac, stvorila je mnoge pesme koje su proslavile naše popularne zvezde.

Stvarala je tekstove za žanrovski različite melodije, a mnogi popularni uzvođači kako folk, tako i rok muzike, govorili su kako upravo ona na jedinstveni način prenosi emocije na papir. Brojni muzičari koji su sa njom sarađivali, govorili su da svojim tekstovima upravo prenese ono što bi oni želeli da kažu dok prolaze kroz različite životne probleme, pa su pored dobrog saradnika u njoj videli i pravog prijatelja.

Kao najveći hitmejker u bivšoj Jugoslaviji, napisala je oko 4.000 pesama, a neke od njih postale su vanvremenski hitovi.

Dala je svoj značajni doprinos za karijere mnogih zvezda sa naših prostora poput Svetlane Cece Ražnatović, Jelene Karleuše, Džeja Ramadanovskog, Nataše Bekvalac, Ane Nikolić i mnogih drugih.

„Meni je ključna priča osoba za koju pišem, ali i njeno visočanstvo melodija – kad me povuče, onda sam tu car, a kad me ne vuče bude malo rutine i napinjanja i to ume umetnika baš da smori“, govorila je svojevremeno Marina.

Foto: Zoran Lončarević

Sedamdesetih je sarađivala sa rok bendovima kao što su Smak i YU grupa, pisala je tekstove, između ostalih, za Biseru Veletanlić, Mikija Jevremovića, Maju Odžaklijevsku, Mišu Markovića.

Na početku svoje karijere napisala je tekstove pesama „Ljuljaj me nežno“, koju je snimio Oliver Mandić, „Dodirni mi kolena“ grupe Zana, „Ti samo budi dovoljno daleko“, Generacije 5, nakon toga „Ruška“, koju je otpevao Zdravko Čolić, „Stranac u noći“, Massima Savića, „Željo moja, Doris Dragović, kao i jedan od najvećih hitova Olivera Dragojevića „Šta to bješe ljubav“ i mnoge druge.

Kada su u pitanju folk pesme, brojni izvođači stekli su popularnost na njenim stihovima, pa je Marina napisala pesmu „Nedelja“ za Džeja, „Lična karta“ za Acu Lukasa, ali i skoro sve pesme  Svetlane Cece Ražnatović, kao i Nataše Bekvalac, Jelene Karleuše i Ane Nikolić.

Nakon što je Marina preminula, ovaj gubitak su mnogi teško podneli, pa pored dobrog prijatelja izgubili su jednog od najvažnijih saradnika, te je na estradi nastao veliki problem oko toga ko će da pravi nove hitove.

„Niko za sada ne piše tekstove za moj album. Imamo četiri – pet melodija. Probaću sa drugim tekstopiscima, pa ako smo se pronašli, pronašli smo se. Nekada mora da se desi“, rekla je Ceca svojevremeno.

Svetlana Ceca Ražnatović Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Jedna od poslednjih pesama koju je napisala Marina bila je za Natašu Bekvalac. Pesma „Izlečena“ aludira na buran ljubavni život pevačice koja je prošla kroz tri razvoda, a namenjena je za njen novi studijski album.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Mahinalno mi nekad krene ruka ka telefonu, da joj se javim. Ja i dalje ne prihvatam da je to stvarno. Nisam ni mogla da odem na sahranu. Imali smo jedan tako prisan odnos. Ja sam druga osoba koja je saznala da je ona na onkologiji, Ceca je ta koja me je pozvala i obavestila me. Ja sam znala za dijagnozu još tada, ali nisam mogla to da prihvatim. Recimo pesma ‘Perspektive’ koju je ona pisala u tom periodu kada je već bila svesna da umire. Išla sam za Skoplje sa Laćom taj dan kada sam dobila taj tekst. Kada smo ga pročitali suze smo ronili. Možda ta pesma ima najveću težinu. Ono što ljudi ne znaju ta pesma je bila odgovor na ‘Adio amore’ koju je Laća pisao“, rekla je Ana Nikolić o pesmi koju je Tucaković napisala dok se suočavala sa svojom bolešću.

Ana Nikolić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Sada za veliki broj izvođača različitih muzičkih pravaca stihove pišu brojni stari i novi umetnici u ovom poslu.

Sin Marine Tucaković, Milan Laća Radulović, krenuo je majčinim stopama, te godinama stvara nove hitove za naše pevače i pevačice. On stoji iza hitova „Rane“ i „Savršen par“, a zajedno sa reperkom Sajsi MC pisao je nove pesme za Jelenu Karleušu.

„Za Jelenu je bilo dosta pesama, otprilike nekih pet ili šest koje smo završili, neke sam radio solo, neke smo radili zajedno Sajsi MC i ja. Međutim, prošlo je dosta vremena i pogubili smo kontakt. Nismo pričali uopšte o albumu, samo smo radili. Odlagali smo neko vreme odlazak u studio, ali smo završili. Imamo okosnicu albuma. Još jedan autor je ušao u celu priču, to je Ljilja Jorgovanović – druga polovina duše moje majke“, rekao je Laća za „Novu“.

Milan Radulović Laća Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Govorilo se da je Ceca imala izvesna dugovanja prema Laći i njegovoj porodici, a onda i da je sravnala svoj dug, te da mu je isplatila novac.

„Sa Cecom bih radio jer smatram da je fenomenalan pevač, ali mislim da je prošlo vreme tih pesmetina, nema ko da ih pravi, ona ih je dovoljno otpevala. Prosto treba da ne snima ništa i da kao jedan Đole Balašević napuni po tri četiri Sava Centra i da se ne bruka. Neka peva stare legendarne stvari, a ne da snima nove, jer bi to meni bila bruka“, dodao je Laća.

Godinama unazad, uz Marinu Tucaković jedan od najpoznatijih tekstopisaca na našim prostorima je Dragan Brajović Braja.

Braja je sarađivao sa mnogim zvezdama, pa je upravo on napisao tekst hitova kao što su „Slučajni partneri“ Seke Aleksić, „Zauvjek tvoj“ Dada Polumente, „Obeležena“ Viki Miljković, „Neko treći“ Aca Pejovića, a polsedanj u nizu je pesma „Provereno“ Milice Pavalovič koja je postala jedna od najslušanijih.

Dragan Brajović Braja Foto: E-Stock/Kobra

Pored njih, koji se bave prvenstveno pisanjem pesama, brojni muzičari, pred pevanja, potpisali su se kao autori mnogih hitova, te su se bavili i pisanjem stihova, a među njima najpopularniji su Kiki Lesendrić, Bora Đorđević, Dino Merlin.

BONUS VIDEO: Laća na komemoraciji o Marininoj zaostavštini

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare