Hitovi Beovizije koji su pobedili evrovizijske predstavnike

Showbiz 13. maj. 202117:59
Podeli:
Foto:arhiva Nova.rs

Brojni muzičari su od 2003. godine predstavili svoje kompozicije na Beoviziji u nadi da će trijumfom na ovom festivalu predstavljati Srbiju na najprestižnijem evropskom - Pesmi Evrovizije. Ipak, iako nisu dobili priliku da učestvuju na Evroviziji, njihove pesme vremenom su postale veći hitovi od onih koji su nas predstavljali, te su se svojevremeno tretirali kao moralni pobednici.

PROČITAJTE JOŠ

Prva Beovizija održana je davne 2003. godine, a od 2007. je nacionalni izbor za predstavnika Srbije na Pesmi Evrovizije. Brojni pevači i muzičari predstavili su se na ovom festivalu, a finaliste i pobednika biraju združeni glasovi publike i žirija.

Po ustaljenom formatu, Beovizija se održava dve večeri. U prvom, polufinalnom, učestvuje 20 pesama, od kojih se 10 plasira u drugo, finalno veče. Pesme stilski široko variraju – od bliskih turbo folku, preko etno-popa, evrovizijskog bablgam materijala, plesnih rutina, balada do tvrdog rok zvuka.

Marija Šerifović jedina je uspela da svojom baladom „Molitva“ trijumfuje na Evroviziji 2007. godine, i ova pesma je sigurno najveći beovizijski hit svih vremena.

Osim Marije Šerifović, niko od srpskih predstavnika još uvek nije imao sreće da pesmom osvoji Evropu.

Željko Joksimović je doduše 2004. godine pokazao zavidan uspeh na ovom takmičenju, kada je s numerom „Lane moje“ osvojio drugo mesto, dok je „Nije ljubav stvar“, osam godina kasnije, zauzela visoku treću poziciju.

Spisak pesama koje su izvođači predstavili na Beoviziji, a koje su potom postali veliki hitovi, bez obzira na to što nisu uspeli da odu na Evroviziju, nije zanemarljiv.

Mnogima je učešće na beogradskom festivalu zahvaljujući promociji donelo plasman koji možda ne bi ni imali da nisu bili deo tog projekta. Neki su se čak i proslavili tokom nekoliko minuta stajanja na sceni RTS, kao što je recimo Ana Nikolić, koja je 2003. godine s pesmom „Januar“ osvojila nagradu za debitantski nastup.

U nastavku teksta podsetite se najvećih moralnih pobednika muzičkog festivala Beovizija.

Jelena Karleuša „Moli me“ – 2004. godina

Te godine je tadašnju Srbiju i Crnu Goru na Evroviziji predstavljao Željko Joksimović s pesmom „Lane moje“ i zauzeo drugo mesto.

Đogani „Od 1 do 10“

Ana Nikolić „Romale, romali“ – 2006. godina

Čuvena 2006. i međunarodni skandal koji se dogodio kada su Flamingosi i Ljubiša Stojanović Luis zakinuti od strane crnogorskog žirija.

Naime, podeljenom glasanju žirija iz obe države članice u kojem su, između ostalog, dve prvoplasirane pesme sa Beovizije, kao i svake druge godine, dobile po nula poena od svih sudija iz Crne Gore, numera „Ludi letnji ples“ je i pored najvećeg broja glasova gledalaca u teleglasanju u konačnom plasmanu bila druga, što je ishodovalo nasilnim rasulom u Sava centru i celonedeljnim skandalom i natezanjem između RTS i RTCG, nakon kojeg je UJRT odlučio da Srbija i Crna Gora neće učestvovati na Pesmi Evrovizije 2006.

Ipak, festival je bio plodonosan kad su u pitanju hitovi. Tu su pored „Romale, romali“ bili i:

„Ludi letnji ples“

Ivana Jordan „Lazarica“

Mira Škorić „Voli je“ – 2007. godina

Ana Štajdohar i Aleksa Jelić „Beli jablan“ – 2008. godina

2008. godine nas je na Evroviziji predstavljala Jelena Tomašević s pesmom „Oro“.

Ana Nikolić „Bili smo najlepši“ – 2009. godina

 

Tadašnji pobednik Beovizije bio je Marko Kon s pesmom „Cipela“.

Ivan Kurtić „Bela“ – 2019. godina

Dženan Lončarević „Nema suza“

Nevena Božović i pesma „Kruna“ predstavljali su nas 2019. na Evroviziji.

Andrija Jo „Oči meduze“ – 2020. godina

 

Iako je pobednička pesma „Hasta La Vista“ postala veliki hit, izdvojio se i Andrija Jo. Nažalost, nikad nismo uspeli da saznamo koji bi plasman devojke zauzele jer je zbog pandemije koronavirusa Evrovizija 2020. otkazana.

Mira Škorić „Voli je“ – 2007. godina

 

 

 

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

 

Komentari

Vaš komentar