Netfliks ulazi u preskupu trku za prava na Džejmsa Bonda

Film 25. dec. 202012:26 > 12:31
Podeli:
Foto: BFA / Alamy / Alamy / Profimedia

Britanski tajni agent Džejms Bond tokom godina se borio s brojnim negativcima, a sada bi mogao da se suoči s najdramatičnijim zadatkom do sada. Naime, čelnici američke filmske kompanije MGM razmišljaju o prodaji svog kataloga filmova o britanskom tajnom agentu, pa čak i o prodaji prava na produkciju budućih filmskih nastavaka po ceni od oko 4 milijarde funti.

PROČITAJTE JOŠ

Američki MGM nada se da će pokrenuti bitku za prava koja bi mogla da zainteresuju striming servise poput Netfliksa.

Njegova najveća imovina uverljivo je filmska franšiza Džejms Bond, koju deli s porodicom Brokoli, suvlasnikom autorskih prava. Interesovanje za Bonda poraslo je u oktobru nakon smrti Šona Konerija, prvog i, po mnogima, najboljeg glumca koji je utelovio britanskog tajnog agenta na filmskom platnu.

MGM je takođe producirao ili distribuisao filmove poput „Roki“ franšize, „Plesa s vukovima“ i trilera „Kad jaganjci utihnu“ o kanibalu Hanibalu Lekteru, kao i mnoge TV serije, uključujući „Sluškinjinu priču“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by James Bond 007 (@007)


I ranije se čelništvo MGM-a poigravalo s mogućnošću prodaje svog kataloga, ali pandemija i rast popularnosti striming servisa naveli su ih na razmišljanje da bi ovaj put mogli dobro da ga unovče, sa investitorima privatnog kapitala kao mogućim suparnicima striming gigantima u novčanom nadmetanju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by James Bond 007 (@007)

Američka filmska kompanija, koja u svom katalogu ima više od četiri hiljade filmskih naslova i više od 17 hiljada sati snimljenog televizijskog materijala, već je postala predmet brojnih nagađanja o prodaji prava, a „Apple“ i „Amazon“ proglašeni su potencijalnim kupcima.

„Wall Street Journal“ izvestio je da je studio, čiji je najveći deoničar njujorški hedge fond, angažovao Morgan Stenli i LionTree LLC kako bi ih savetovali o procesu formalne prodaje svog filmskog i televizijskog asortimana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by James Bond 007 (@007)

„Nadamo se da će MGM generisati interesovanje izvan granica tradicionalnih holivudskih igrača. Američke TV mreže ove godine su potrošile milijarde dolara na sadržaje za promociju svojih striming usluga u odnosu na rivalski Netfliks i Hulu“, izjavio je za medije izvor blizak američkoj kompaniji.

„NBC Universal“ spiskao je 372 miliona funti kako bi u svom vlasništvu ponovo imao hit seriju „Office“, a „Warner Media“ platio je 316 miliona funti kako bi „Prijatelje“ vratio na striming servis „HBO Max“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by James Bond 007 (@007)

Filmska franšiza o Džejmsu Bondu ove godine je pretrpela neuspeh s odgađanjima oko lansiranja najnovijeg filmskog nastavka „No Time To Die“, ujedno i poslednjeg u kojem ulogu britanskog tajnog agenta igra Danijel Krejg.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by James Bond 007 (@007)

PROČITAJTE JOŠ

Trebalo je da doživi premijeru u aprilu, ali ona je za sada prebačena na iduću godinu zahvaljući globalnoj pandemiji koronavirusa. U oktobru su brojni izvori medijima tvrdili da porodica Brokoli razmišlja o prodaji prava za prikazivanje filma na godinu dana ili Netfliksu ili „Apple-u“ za 450 miliona funti. Umesto toga, priklonili su se tradicionalnom bioskopskom prikazivanju filma, delom i zato što nisu želeli da ugroze mogućnost bioskopskog prikazivanja nekih novih filmskih nastavaka u budućnosti.

Ni MGM ni Eon Productions, firma u vlasništvu porodice Brokoli, koja proizvodi filmove o Džejmsu Bondu, o svemu se još uvek nije oglasila.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar