Foto: Lil Nas X and MSCHF via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Američki reper Montero Hil, poznatiji kao Lil Nas X našao se u žiži svetske javnosti jer je učestvovao u dizajniranju takozvanih "satanskih patika", zbog kojih je kompanija Nike odlučila da tuži umetnički kolektiv MSCHF, s kojim je muzičar sarađivao na ovom kontroverznom projektu.

PROČITAJTE JOŠ

Reper Montero Hil, koji se u javnosti predstavlja kao Lil Nas X, ima 22 godine, a neverovatan uspeh je ostvario svojim prvim kantri rep singlom “Old Town Road”, koji je duet sa Bilijem Rej Sajrusom.

Ova pesma se našla na prvom mestu zvaničnih lista u većini zemalja u svetu, dok je u njegovoj domovini numera bila čak 19 nedelja na samom vrhu, što nijednoj pesmi u istoriji dosad nije pošlo za rukom.

Lil Nas X je pre dve godine otkrio da je homoseksualne orijentacije i time pozitivno iznenadio mnoge, a u emisiji kod čuvene voditeljke Elen Dedženeris otkrio je da je bilo pravo vreme da uradi tako nešto.

„Moji najbliži su saznali da sam gej nekoliko nedelja pre nego što sam otkrio celom svetu. Nema potrebe da lažem o tome“, rekao je on, što je oduševilo Elen, koja se i sama još pre dvadesetak godina deklarisala kao pripadnica LGBTQ zajednice.

MSCHF je u ponedeljak izbacio 666 pari patika u saradnji sa reperom Lil Nas X-om i kaže da su rasprodate za manje od minuta, prenosi BBC. Lansiranje se poklapa sa objavom spota nove pesme Lil Nas X-a “Montero (Call Me By Your Name)”, u kojem reper ide “od raja do pakla” u “satanskim patikama”.

Kontroverzne patike koštaju 1.018 dolara, a u đonu pored crvene boje nose i po jednu kap ljudske krvi, koju su donirali članovi umetničkog kolektiva.

Napravljene su baš kao “satanske” – okićene su obrnutim krstom, pentagramom, natpisom „Luka 10:18“ (referenca na biblijski stih: „Rekao im je: Video sam Satanu kako pada kao munja s neba), brojem 666, ali i prepoznatljivim “najk” znakom jer su napravljene su pomoću modifikovanih Nike Air Max 97s. S tim kompanija ima problem.

Kažu da nisu odobrili satanske patike i traže od suda da zaustavi MSCHF u prodaji i spreči ih da koriste znak.

„Patike bi mogle da izazovu zabunu i stvore pogrešnu vezu između proizvoda MSCHF i Nikea. Zapravo, već postoje dokazi o tome, između ostalog pozivi na bojkot Nike-a“, navodi se u tužbi.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar