Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Beograd, 31. decembar 2020. godine - patrola Nova.rs obišla je nekoliko ugostiteljskih objekata u glavnom gradu, i zatekla atmosferu koja više liči na svaki drugi dan, nego na poslednji dan u godini. S obzirom na to da smo navikli da uoči dočeka budemo radosni i euforični, ove duge i teške 2020. godine to nije slučaj. Korona nam je poslednjeg dana u godini donela zabranu okupljanja i radno vreme ugostiteljskih objekata do 18 sati, a mi smo proverili kakva je atmosfera u lokalima i poštuju li se epidemiološke mere koje je Krizni štab doneo.

Kada je reč o kvalitetnom provodu, Skadarlija važi za mesto sa tradicijom koja godinama neguje dobru narodnu muziku, domaću hranu i pravi boemski provod. Čak ni ona nije izgledala kao što ume. Poneki prolaznik prošetao je ulicom, a umesto tamburaša, iz lokala se čula muzika sa radija.

Međutim, kao i svake godine u isto vreme, došli su trubači da odsviraju neku pesmu, ali im je pripadnik komunalne policije prišao i zamolio ih da se udalje.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Snimanje i fotografisanje bilo je zabranjeno u svakom lokalu u Skadarliji, osim u restoranu „Tri šešira“. Za kratko vreme koje smo proveli tamo nije bilo žive muzike, a gosti su ručavali i nazdraljali u mirnoj atmosferi.

Menadžer restorana Miroslav Zdravković pred našom kamerom je objasnio koliko je situacija sa koronavirusom uticala na ovogodišnji doček i kako se u ovom lokalu poštuju epidemiološke mere.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

PROČITAJTE JOŠ

„Ogromna je razlika u novogodišnjoj euforiji u odnosu na prethodnu godinu. Radno vreme je do 18 sati. Kod nas je devet kvadratnih metara po jednom gostu, što znači da naš restoran može da primi pedesetak gostiju maksimum, kao što je Krizni štab propisao. Na ulazu je dezobarijera, svi konobari i kuvari nose maske, gostima takođe delimo maske na ulazu. Što se tiče kontrole, dolazili su danas samo da provere da li imamo živu muziku koja je zabranjena kod nas. Puštamo samo muziku sa radija, i to do 17 sati. Tada se naplaćuju računi i gosti napuštaju objekat. Imali smo rezervacije, ali nismo smeli da napunimo restoran. Velike su kazne, tako da su nas komunalni i sanitarni inspektori upozorili da današnji dan ispoštujemo kako treba. Današnja atmosfera generalno u Skadarliji nije kao prethodnih godina, ni 90 odsto. Nema žive muzike i nije isto kao kad se gosti vesele, ovako je baš neka priča, da ne kažem, srednježalosna“, rekao je Zdravković za Nova.rs.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Iz Skadarlije uputili smo se na Vračar, koji uopšte nije bio živ, osim što je bio okićen lampicama i ukrasima. Svratili smo u restoran „La Piazza“, ali nismo mogli ništa specijalno da vidimo. Gosti su uglavnom sedeli na udaljenosti od dva metra, bez ikakve euforije, radosti i muzike.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ni Beton hala nije ništa bolja. Lokali su bili popunjeni, a atmosfera mirna i tiha, kao nedeljom popodne. Zbog hladnoće nije bilo ni mnogo prolaznika, samo omladina koja je ulazila i izlazila iz restorana.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Međutim, muzika je dopirala s druge strane reke. Poneki splav napravio je privatno veselje, bez obzira na uvedene mere.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar