Podeli
Danijela Stajnfeld
Danijela Štajnfeld na Paliću, Foto: Ivica Vojnić

Kao bomba je odjeknula vest da je našu glumicu Danijelu Štajnfeld silovao moćnik filmske industrije čiji identitet ona ne želi da otkrije. Sudbina koja ju je zadesila je delom opisala u dokumentarnom filmu "Zaceli me" koji je prikazan na 27. Festivalu evropskog filma Palić. Nakon svega što je proživela glumica je priznala kroz kakve probleme je prolazila, dok nikome nije ispričala šta joj se zapravo desilo.

“To što se izgubi kada pretrpite sekualno zlostavljanje ostaje unutra. Te rane su nevidljive, ali su aktivne. Zbog njih izguite veru u sebe i druge. Nepoverenje je jedna od najvećih boli zato što, ako smo mi verovali našem društvu, našoj školi, roditeljim, mestu zaposlenja, da svi oni garantuju da smo u bezbednoj okolini, a baš tu vam se desi nešto najnebezbednije, onda se mozak pita: ” Ako je to istina, gde sam ja još bezbedna?”, govori glumica za dnevni list “Danas.”

PROČITAJTE JOŠ

“Kada sam otišla u Ameriku, bila sam u fazonu – niko ne mora to da zna, zašto bih ja o tome razgovarala. To je moja prošlost, ja sad krećem od nule – zdrava sam, prava, mogu sve. Niko ne mora da zna da sam u stvari mrtva iznutra, da je moje dostojanstvo zbrisano. Međutim, počeli su problemi – nisam mogla da spavam, da pričam, da jedem, počela sam da dobijam napade panike. Kad sam bila u metrou, buka, svi ti ljudi oko mene, odjedanput nisam mogla da dišem. Tad sam baš imala strašan napad panike, jer mozak ne može lako da se rehabilituje i tada sam shvatila da sa nekim moram da razgovaram. Poslala sam poruku na SOS telefon za anonimnu pomoć. Sa druge strane sam čula muški glas. Počela sam da pričam šta mi se desilo. On me je slušao i u jednom trenutku počeo da plače. Rekao mi je da tu radi već 15 godine i da ga je veoma potreslo to što je čuo. Tada sam u njegovom saosećanju pokušala sebi da dozvolim da i mene boli. On i njegovo saosećanje su bili moje ogledalo. Tako sam jedino mogla da vidim kolio to mene boli pošto sam ja, naravno, svoju bol poricala”, objasnila je i dodala.

“Kad sam jedanput progovorila, onda sam morala da nastavim, počela sam da pričam prijateljima, ali nikako nisam mogla da kažem reč silovanje. To mi je bilo najstrašnije. Mogla sam da opišem,ali nikako nisam moga da prisvoim tu reč i da se to meni deslo. Počela sam od svega da se distanciram, od Srbije, porodice, htela sam da odem u Los Anđeles, ge me niko ne zna, polako sam počela da planiram svoje samoubistvo. Pošto je pronađena moja oproštajna poruka, neko je pozvao policiu. O tome su ubrzo saznali moji prijatelji u Njujorku i uradili sve da me vrate nazad.”

Podsetimo, Danijela je  u dokumentarcu ispričala da je bila silovana kada je imala svega dvadeset jednu godinu, zbog čega se, kako je rekla, i preselila u Ameriku. Glumica je takođe dodala da  ju je silovao jedan moćnik iz domaće filmske industrije, čije ime nije želela da otkriva. Sam događaj ju je toliko potresao da je bila onemogućena da govori o onome što se dogodilo u godinama koje su dolazile.

Kako pišu američki mediji, dokumentarac je napravila nakon što je čula priče drugih žena koje su takođe prošle kroz isto iskustvo kao i ona. Sam film ostavlja gorak ukus zbog načina na koji su traume kroz koje je glumica prošla opisane. Američki “Variety” magazin navodi da film odlično oslikava činjenicu da pravda u vezi sa žrtvama seksualnog nasilja i dalje nije zadovoljena, čak i u post “Me Too” eri koja je svojevremeno raskrinkala najveće seksualne predatore Holivuda.

Štajnfeld i danas pati od post – traumatskog poremeća koji je pomenuti događaj na nju ostavio.

Kako navodi “Variety”, glumica isprva nije želela da se u dokumentarcu nađe njena priča, ali se na kraju odlučila za to, želeći da filmu da ličnu notu i personalizovaniji ton.

Producent Majkl Lerner, koji je sa Danijelom radio na filmu, istakao je da je problem silovanja univerzalan, bez obzira na to da li se silovanje dogodilo u Americi ili Srbiji.

“Na određeni način, film i njegova tema su vrlo jednostavni, ali niko se do sada time nije bavio kao Danijela. Mislim da je jednostavnost poruke ovog filma jako moćna i da oslikava univerzalni problem sa kojim se suočavamo, bez obzira da li se seksualno nasilje dogodilo u Americi ili Srbiji. Obično smo i tamo i ovamo daleko od toga da razumemo problem i da nađemo adekvatna rešenja kako se ti slučajevi ne bi ponavljali, ili adekvatan način da se nosimo sa nemilim događajima koji su se već dogodili. Bilo mi je zadovoljstvo da zajedno radimo na ovom projektu i nadam se da će dobiti pažnju koju zaslužuje”, rekao je on za pomenuti medij.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar