Foto: Shutterstock/Ivica Drusany

Naš poznati kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 67. godini, nakon tri dana provedenih u bolnici. Iako tokom poslednjih godina nije bio preterano glasan na političkom polju, karijeru i život Đorđa Balaševiča, pored izvanrednih tekstova i muzike, obeležio je i politički aktivizam, i to onaj koji je bio najprimetniji u doba Slobodana Miloševiča, devedesetih.

U vreme kada je Srbija bila pod sankcijama uzeo je slovenačko državljanstvo. Javno se suprotstavljao režimu Slobodana Miloševića, držao kultne novogodišnje koncerte u Sava centru i bio ambasador dobre volje Visokog komesarijata UN za izbeglice.  Nakon pada Miloševićevog režima, prestao je da se politički eksponira, sve do 2008. godine kada je na predsedničkim izborima podržao Borisa Tadića i učestvovao u njegovoj predizbornoj kampanji.

PROČITAJTE JOŠ

Sve je počelo davne 1991. godine.

Tada je započeo saradnju sa Diskotonom i snimio je jedan od svojih najuspešnijih albuma „Marim ja“ u kome ispoljava tugu zbog stanja u državi.

Na njemu se nalaze numere: „Čovek za koga se udala Buba Erdeljan“, „Divlji badem“, „Citron pesma“, „Marim ja“, „Nevernik“, „Ringišpil“, „Slabo divanim madžarski“, „Ole-Lole“, „Kako su zli dečaci razbucali godišnjicu braka kod mog druga Jevrema“, itd.

U Radio TV- Reviji je imao svoju kolumnu u kojoj je otvoreno kritikovao vlast i celokupnu situaciju. Povukao se iz javnosti izbegavajući mobilizaciju. Vojne vlasti su želele da ga pošalju na front zbog čega nije održao tradicionalni koncert u Sava Centru 1992. godine.

Pošto se smatralo da je odbio da ide u rat, njegove pesme su zabranjene na državnom radiju i televiziji. Pesmu „Sloboda ne“ je objavljena na disku „Nas slušaju svi, mi ne slušamo nikoga.“

U jednom od nedavnih intervjua koji je dao za N1, kantautor je naveo da je oduvek bio protiv sistema, ali ne protiv pojedinačnih predsednika.

„Nikada nisam imao ništa lično protiv bilo kog predsednika države, ali sam bio protiv sistema, zbog kojeg se, recimo moj grad bombarduje“, izjavio je svojevremeno kantautor Đorđe Balašević za N1. Dodao je da je zbog toga bio, a i danas jeste, zabranjivan, a njegove pesme cenzurisane.

„Sigurno nikad Slobodan Milošević nije rekao ‘zabranite ovog Balaševića’, nego su to uradili neki urednici radio stanica…Uvek se nađu ti preplašeni“, rekao je on svojevremeno za emisiju „360 stepeni“.

O jednoj od novijih pesama „Dno dna“, ispričao je: „Pesma je strašno odjeknula u regionu…Moja domovina se zove region. I svi su rekli ‘e ovo se odnosi i na nas’. A napravio sam je za beogradski koncert, neki lik na pumpi mi je rekao ‘Ej brate napiši nešto i za ove danas.'“

Tada je, u istoj emisiji, rekao nešto i o slobodi.

„Ako ćutite, ni to nije dobro…Ne može ni da se ćuti, jer kad progovoriš, tvoje mišljenje je sloboda…U ovom momentu svako mišljenje postaje istog momenta suprotno mišljenje“, izjavio je Balašević tada.

„Ja nikad nisam bio zaposlen pa nisu mogli da manipulišu sa mnom… Ne može se stalno ćutati, ja nisam bio protiv Slobe, bio sam protiv sistema zbog kog se moj grad bombarduje, zbog situacije na Kosovu…Ni sad kad bih nešto rekao, ne bih želeo da nekog lično prozovem.“

Ipak, izgovorio je i tada da je danas za skupštinu i zvanje poslanika neophodan psihijatrijski pregled.

„Da ispuniš neki psihijatrijski minimum…Proredila bi se skupština kad bi neki konzilujum tu pročačkao. Jedan moj prijatelj koji se bavio psihijatrijom rekao je da smo svi mi ludi, ali nismo svi predsednici država“, izjavio je Balašević.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (4)