INTERVJU Igor Brakus: Vučiću brate, idi odmori malo

Showbiz 25. sep. 202013:5411 komentara
Podeli:
Igor Brakus Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Igor Brakus Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

"Imam poštovanja za Vučića. On radi 24 sata dnevno. Ima pravo da dobije olovku od Trampa, to je skroz super. Pozdravljam sve što se desilo tu i pozdravljam potpisivanje sporazuma, za koji, plašim se, oni koji su ga videli i potpisali, a i mi koji smo videli one koji su ga potpisali - nemamo pojma šta je u stvari potpisano. Kad bih bio njegov sufler, rekao bih mu - idi, brate, odmori malo", kaže radijski voditelj Igor Brakus, koji je nedavno odlučio da prekine saradnju sa radijom "Laguna", nakon što je kako je rekao obavešten o tome da je Željko Mitrović novi direktor frekvencije 93.7 na kojoj je do sada bio ovaj radio na kom se emitovala urbana beogradska emisija "Obavezno - Neobavezno"

Pre nekoliko dana, autori emisije „Obavezno – Neobavezno“, Igor Brakus i Smiljan Banjac, obavestili su javnost na svojim Tviter nalozima da će čuveni beogradski radio „Laguna“ prodati svoju frekvenciju 93.7 vlasniku Pink televizije, Željku Mitroviću, koji bi navodno umesto toga trebalo da pokrene omladinski radio.

Igor Brakus, poznati humorista i jedan od autora emisije, tim povodom je za Nova.rs govorio o svom odlasku sa radija, o razlozima zbog kojih ne želi da radi za Željka Mitrovića, ali i o svojim budućim planovima, aktuelnim političkim dešavanjima i kulturi, za koju kaže da je u Srbiji dotakla samo dno.

Da li imaš neka saznanja o ugovoru, koji navodno još uvek nije realizovan?

– Ja nisam upoznat sa ugovorima. Ne znam detalje. Realno, mi nismo prestali da radimo na radio Laguni, nego ona neće više postojati. Na toj frekvenciji će ići neki radio Željka Mitrovića. On će kupiti pravo na korišćenje frekvencije i postaće direktor firme koja je do sada imala tu frekvenciju. Sve zaposlene preuzima on. Smiljan i ja zaista nećemo da radimo za Mitrovića u bilo kojoj varijanti. Ne poznajemo ga lično, ali sve što je do sada radio, kosi se sa našim moralnim načelima i normama. Ne želimo da budemo deo toga i zato smo se u startu ogradili.

Foto: Printscreen/Youtube

Vaša odluka o otkazu je definitivna?

– Da.

Misliš li da bi njegovo preuzimanje frekvencije 93.7 uticalo na slobodu govora i zbog čega?

– Ja ništa ne mislim. Nemam nikakvu komunikaciju sa njim, niti sam ikada imao. Ne interesuje me on. Do sada smo imali potpunu slobodu da radimo bilo šta, ali on ne namerava da zadrži radio Lagunu. On će biti vlasnik sopstvenog radija i mi sa tim novim radijom ne želimo da imamo veze. Šta bi bilo kad bi bilo – besmisleno je pričati o tome. Znamo i u kom je fazonu Mitrović, kakav je informativni program televizije Pink, itd. Mi nećemo nikakav program raditi za njega.

A da li bi se predomislio ukoliko bi on bio samo direktor „Lagune“, pa da je u tom smislu to jedina promena koja sledi?

– Ne. Ne bismo ostali ni da je on samo direktor i da ne menja ništa drugo. Sve što je on uradio, uradio je kako bi degradirao srpsku kulturu. Na osnovu svega što smo ikada videli, mi ne želimo da sarađujemo sa takvim čovekom. Koliko je liberalno pravo nekoga da proda frekvenciju, tako je i naše da ne želimo da učestvujemo u projektima čoveka koji je to kupio.

Koliki je gubitak na kulturološkom i drugim nivoima gašenje jedne urbane emisije kao što je „Obavezno – Neobavezno“?

– Ogroman. To je bila jako slušana emisija i mi smo se fenomenalno provodili. Ovde je manji problem što neće biti emisije, a mnogo veći problem što neće biti radija „Laguna“. To je realno, jedan poprilično veliki udarac na kulturu grada Beograda i šire. To je bila jedna urbana stanica koja je mnogim ljudima bila svetionik kulture. Ne postoji mnogo stranica gde može da se kaže ono šta stvarno misliš.

Igor Brakus Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Igor Brakus Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

PROČITAJTE JOŠ

Zašto misliš da je kupio baš ovu frekvenciju?

– Ne znam. Vlasnik je i ranije pokušavao da je proda, ali nije došlo do realizacije toga. Nama je rečeno da je u pitanju isključivo poslovni aranžman. I verujem da je tako. Bivši vlasnik nikada nije imao razloga da laže. Rekao je da je prodao radio iz poslovnih razloga.

Kada već pričamo o kulturi – svedoci smo toga da je većina emisija u Srbiji postala u najmanju ruku površna, a često smo sa svih strana bombardovani i „jeftinim humorom“. Šta takav humor pravi na višem nivou i u kojoj meri može biti i opasan po društvo?

– Dovoljno je opasno kada u programu sa nacionalnom frekvencijom može da izađe bivši osuđenik i da preti da će ubiti neku ženu. To je dovoljno da ja nemam nikakvu saradnju sa Mitrovićem i njegovom kvazi zabavom. Te emisije služe zatupljivanju ljudi, a ne ni minimalnog kulturnog uzdizanja nacije. To je dno dna. To je sistematsko uništavanje koje ide od turbo folk kulture devedesetih, a sada je uzelo najviše maha. Nikada u životu nisam imao veze sa tim. Smiljan i ja imamo neki integritet, nismo ni u jednom trenutku želeli da pogazimo naše ideale. Nismo članovi političke opcije. Naša emisija je bila najnormalnija moguća. Radio „Laguna“ nije bila politički radio, a problem u ovoj državi je što kad god pričate o problemima u društvu, bivate etiketirani kao opozicionari. Mi smo podeljeno društvo, a ako smo već tako, ne želim da učestvujem u delu društva koji pravi te povode.

Igor Brakus Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Igor Brakus Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Misliš li da će REM ovog puta zaista ispuniti obećanje i ograničiti emitovanje rijalitija kako je ovih dana najavljivano?

– Nije smisao u ograničavanju emitovanja određenih stvari. One moraju da se ukinu. Na nacionalnoj frekvenciji ne može da ide „Zadruga“. Prosto ne može. Može na kablu, tamo emituj šta hoćeš. Nacionalne frekvencije drugačije funkcionišu. A zašto bi oni išli na kabl kada im na nacionalnoj frekevenciji niko ne može ništa? Zaglupljivanje naroda je konstruktivnije za ovu vlast od bilo čega drugog. Da ne grešim dušu, postoje „Pink“ programi koje gledam kod kuće – „Pink klasik“, gde emituju klasične, stare filmove. To je kabl. Ali, ovde pričam o nacionalnoj frekvenciji.

Kakvi su vaši planovi sada? Imate li neke ponude ili ideje šta ćete dalje?

– Sve je ovo jako sveže, sve se brzo desilo. Pokušavamo da se obraćamo našim slušaocima koji trenutno pate i koji su u zbunu. Ima ih stvarno puno, širom planete. Javljaju se ljudi koji su nas slušali od ranije – pokušavaju da nam pomognu i šalju nam podršku. Imaćemo sada i na sastanak sa televizijom „Šabac“, to je slobodna televizija, možda ćemo tamo nešto raditi. To je sve jako daleko, ali videćemo. Mnogo je teže nego devedesetih. Zahvaljujem se bivšem vlasniku „Lagune“ koji nam je omogućio da radimo bez ikakve cenzure sve ovo vreme.

Zašto se veća prašina digla oko otkaza Jovane i Srđana, nego oko kupovine „Lagune“ i otkaza vas dvojice?

– Svaki čovek ima svoju dramu i svoje probleme. Oni imaju svoje. Oni su televizijske ličnosti, poznatiji su. Koga briga za naše sudbine? Oko toga se pravi fama, jer su oni zanimljiviji medijima. Mi smo besmisleni likovi koji se dobro zezaju i to je to.

Igor Brakus Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Igor Brakus Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kolega Ivanović je nedavno objavio na Tviteru komentar koji je glasio: „Dok su kolege dobijale otkaz, Jovana i Srđan su jačali vlast“. Kako to komentarišeš?

– Ne znam. On sigurno bolje zna od mene šta se dešavalo. Ivan Ivanović je satiričar kog ja cenim zajedno sa Zoranom Kesićem. Oni su uvek imali smelosti da kažu šta misle. Ivanoviću se to obilo o glavu jer ga neprimereno prozivaju čelnici grada Beograda. To je dno dna. To pokazuje kakvo je stanje u državi. Neki besmisleni likovi se navrznu na tebe ako kažeš šta misliš. Da mi je neko dvehiljadite pričao da će ovo ovako biti, moguće je da bih napustio Srbiju.

Šta misliš o Vesićevoj ideji da zasadimo palme na Kalemegdanu?

– Nisam bio siguran da li je zasađen debeljuškasti, ćelavi čovek iz Jagodine koji daje po tri hiljade dinara, što bi bilo interesanto da imamo te statue – dođeš i on ti da tri hiljade dinara. Onda sam shvatio da se radi o drveću što je isto neverovatno. Međutim, mi smo sada došli do trenutka kada ništa nije neverovatno ili nezamislivo. Gledam centar grada, ovu golotinju od Trga, to je besmisleno. Ima toliko besmislenih stvari i muka mi je od svega toga, a nema indicije da će neko tome stati na put. Gradonačelnika nigde nema – Vesić je zamenik. Sve je partijski obojeno, ne postoji stručnost nigde u Beogradu, a pretpostavljam ni nigde u Srbiji.

Šta misliš da je rešenje? Imaš li neki predlog ili poruku?

– Moja poruka je poruka opoziciji, ako je uopšte ima, jer ne mogu da shvatim toliku indolentnost opozicije. Ljudi, učite od najboljih, štrajkujte glađu, sedite na stiroporu – tako su i vas menjali. Uradite nešto! Kada bih nas uporedio sa Crnom Gorom, mi smo dve decenije unazad. Mislim da je to dovoljno.

Igor Brakus Foto: Dragan Mujan/Nova.rs
Igor Brakus Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

A kako komentarišeš značaj penkala koje je Aleksandar Vučić dobio od Trampa?

– Imam poštovanja za njega. On radi 24 sata dnevno. Ima pravo da dobije olovku od Trampa, to je skroz super. Pozdravljam sve što se desilo tu i pozdravljam potpisivanje sporazuma, za koji, plašim se, oni koji su ga videli i potpisali, a i mi koji smo videli one koji su ga potpisali – nemamo pojma šta je u stvari potpisano.

Da si ti Vučićev sufler, šta bi mu suflirao?

– Reko bih, idi brate odmori malo.

Komentari

Vaš komentar