Podeli
Foto:Globe Photos / ddp USA / Profimedia

Fredi Merkjuri, univerzalno poznat kao jedan od najboljih rok izvođača svih vremena, živeo je dok nije postao legenda. Prošao je put od studenta umetnosti, do frontmena jednog od najboljih bendova ikada i uspešnog solo umetnika i tekstopisca osamdesetih godina prošlog veka. Na današnji dan, proslavio bi svoj sedamdesetčetvrti rođendan.

Fredi se rodio kao Farok Bulsara, 5. septembra 1946, u Zanzibaru, koji je tada bio deo britanskog Komonvelta, a sada je deo Tanzanije. Njegov otac je radio za vladu kao državni službenik.

PROČITAJTE JOŠ

“Roditelji su mi bili jako strogi. Mislili su da je internat najbolji za mene. To okruženje mi je dosta pomoglo, zato što me je naučilo kako da se brinem sam o sebi od mladosti, i da budem odgovoran. Pretpostavljam da je to bio preokret u vaspitanju”, rekao je on svojevremeno za američke medije.

Uporedo sa karijerom pevača u grupi Kvin, Merkjuri je imao i veoma uspešnu solo karijeru. Kao producent ili izvođač sarađivao je sa brojnim poznatim svetskim muzičarima, među kojima se posebno ističu katalonska operska diva Montserat Kabalje i britanski muzičar Dejvid Boui. Fredi Merkjuri, koji je najveći deo svog detinjstva proveo u Indiji, u nekoliko navrata je u britanskim medijima proglašavan za „najpoznatiju britansku zvezdu azijskog porekla“.

Na njegov život ali i muziku u velikoj meri je uticalo njegovo versko opredeljenje. Merkjuri je bio pripadnik zoroastrizma. Njegov ekstravagantni način života, prožet brojnim aferama u pogledu njegove seksualne orijentacije, još uvek je predmet brojnih diskusija među muzičkim i kulturološkim stručnjacima.

Fredi Merkjuri je umro 24. novembra 1991. godine od upale pluća prouzrokovane HIV virusom. Samo dan pre smrti, Merkjuri je u zvaničnom saopštenju javno priznao da je oboleo od side. Azijsko izdanje magazina Tajm proglasio je Merkjurija za jednog od najuticajnijih Azijata u proteklih 60 godina. Godine 2008. Merkjuri je u izboru magazina Roling stoun zauzeo 18. poziciju na listi od 100 najuspešnijih pevača svih vremena.

Uloga i uticaj Merkjurija su i danas predmet rasprava u britanskoj javnosti. Konzervativni krugovi negiraju njegov značaj, pre svega zbog njegovog načina života i seksualnog opredeljenja, pa tako ni danas ne postoji ni jedan njegov spomenik u Londonu, uprkos višegodišnjim težnjama i pokušajima brojnih obožavalaca da se tako nešto uradi. Oni koji cene njegov rad i talenat ističu da je on, zajedno sa grupom Kvin, za britansku popularnost učinio više tokom tih dvadesetak godina nego cela kraljevska porodica.

Uz sva ta oprečna mišljenja, činjenica je da je Merkjuri postao prva rok zvezda azijskog porekla, i da je, uslovno rečeno prvi persijski muzički superstar. Kao zanimljivost se može navesti i to da je ove godine, po prvi put od Islamske revolucije, u Islamskoj republici Iran dozvoljena prodaja nosača zvuka jedne rok grupe sa zapada, i to upravo grupe Kvin, iz razloga nacionalnog porekla frontmena grupe.

Spomenik Fredi Merkjuriju se nalazi u Švajcarskoj, u mestu Montre, gde je grupa kupila studio početkom osamdesetih, i gde je Merkjuri proveo poslednje mesece svog života, radeći ubrzano na pesmama koje su kasnije našle mesto na albumu Made in Heaven. Ostalo je zabeleženo i to da je uporno odbijao intenzivnije lečenje, i da je često na izmaku snage snimao muziku i glasove, koje su ostali članovi benda kasnije sredili.

Posveta na spomeniku je jednostavna i efektna: „Fredi Merkjuri 1946-1991, Ljubitelj (ljubavnik) života, pevač pesama“ (Freddie Mercury 1946-1991, Lover of Life, Singer of Songs). Montre je postao mesto hodočašća obožavatelja Merkjurija i grupe Kvin, i svake godine u septembru se tu održava svečanost kojom se obeležava rođendan Fredi Merkjurija.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar