Matija Dragojević Foto:Promo

"Imam više projekata u razvoju i bio bih srećan kada bi se bilo koji od njih ostvario. Put od tastature do ekrana je izuzetno dug, nepredvidiv i zavisi od mnogo faktora. Tako da, na meni je da nastavim da pišem i da se nadam najboljem", govori u intervjuu za "Novu" Matija Dragojević, jedan od scenarista hit serije "Kljun".

Interesovanje za seriju „Kljun“, koja se emituje na TV Nova S sve je veće. Pošto se našla u selekciji prestižnog festivala Canneseries, to ju je učinilo najuspešnijom serijom ne samo u Srbiji, već i van njenih granica.

O tome kako je nastala ova neobična serija, koliko se u procesu rada dopunjavao s koscenaristkinjom Ljubicom Luković, ali i koliko im je u tome pomogao i naš proslavljeni reditelj Srđan Dragojević, za „Novu“ govori Matija Dragojević.

PROČITAJTE JOŠ

Počelo je emitovanje serije „Kljun“, čiji ste jedan od scenarista. Kakve su reakcije?

– Sestra i njen dečko su prijatno iznenađeni, jedva čekaju da gledaju dalje; baka, koja je upravo napunila 80 godina, kaže da je serija prespora za njen ukus. Šta znam, nestrpljivo čekam da se malo poveća uzorak.

Odakle inspiracija za ovaj nesvakidašnji žanr kada je domaća kinematografija u pitanju?

– Od Milorada Milinkovića je potekla sama ideja, koju smo mi onda razvili i doveli ovog finalnog oblika. Na kraju, žanr jeste ispao „nesvakidašnji“, iako o tome nismo previše razmišljali u procesu pisanja. Uglavnom smo bili vođeni zahtevima priče, koja je nekako sama od nas tražila da koketiramo sa različitim žanrovima.

Kada pišete scenario, da li već unapred možda imate ideju o tome ko bi tumačio likove?

– Ne, ali imam običaj da zamišljam svoje prijatelje u različitim ulogama. To mi pomaže u pisanju i ponekad čak koristim i njihova prava imena. Kad smo kod toga, ovom prilikom hoću da se izvinim svom drugu, Veljku Simakoviću, koji se ni kriv ni dužan utopio u Tisi.

Matija Dragojević Foto:Promo

Na scenariju za seriju „Kljun“ saradnik vam je bila Ljubica Luković. Da li je lakše ili teže kada scenario radite u dvoje? Koliko je tu kompromisa?

– S Ljubicom je svakako lakše. Već dugo radimo zajedno, tako da smo postali uigrani tim i izgradili smo prilično dobar sistem rada. Kada je jedan na ivici nervnog sloma, drugi je tu da doturi lekove za smirenje i čašu vode. Drago mi je da čujem da sve više domaćih produkcija počinje da razvija serije u scenarističkim timovima, tzv. „writers room“. Taj princip rada se već dugi niz godina praktikuje u inostranstvu, i mislim da je zaista neophodan i kod nas kako bi se podigao kvalitet serija. Uz to, sigurno je potrebno i da se scenaristi više uključe tokom samog snimanja.

Koliko su vam saveti vašeg oca, koji je proslavljeni reditelj, pomogli u procesu rada?

– Ova situacija je možda najslikovitija. Par dana pre snimanja, podočnjaci do stopala, a zahtevi za svežim izmenama pristižu. U tim trenucima, bilo nam je drago da možemo da se povremeno oslonimo na Srđana da uskoči i proveri dijalog. Srđan stvarno ima dar da „začini“ scene i učini likove živopisnim. Sigurno mogu dosta da naučim od njega, iako je moj otac pre svega (izvini Srđane, ali ovo su tvoje reči) dramaturg, ne i pedagog.

Prvi put se dogodilo da je jedna serija s ovih prostora u kanskoj selekciji. Jeste li tako nešto uopšte očekivali?

– Jesmo. Konsultovali smo se sa astrologom koji je rekao da su nam planete izuzetno naklonjene. Glupa fora. U suštini, ne bismo se ni prijavili da nismo mislili da postoje šanse da budemo primljeni. Ali da, definitnvo smo svi bili izuzetno iznenađeni kad smo dobili vesti. Ja sam pre dve godine bio tamo u rezidenciji za razvoj serija i drago mi je što sada imam priliku da se ponovo vratim na festival.

Pribojavate li se kako će šira publika prihvatiti tematiku „Kljuna“, s obzirom na to da ima i supernaturalnih elemenata?

– Mislim da će publici upravo taj aspekt biti privlačan. Pogotovo jer su snovi u pitanju, a većina ljudi, barem svi koje ja poznajem, interesuju se za sopstvene i njihove moguće interpretacije. Takođe, svi danas gledaju inostrane serije i navikli su na prisustvo supernaturalnih elemenata, tako da će im možda prijati da napokon pogledaju i domaću seriju koja pliva u tim vodama.

Foto: N1

Šta sledi posle „Kljuna“?

– Nisam siguran. Imam više projekata u razvoju i bio bih srećan kada bi se bilo koji od njih ostvario. Put od tastature do ekrana je izuzetno dug, nepredvidiv i zavisi od mnogo faktora. Tako da, na meni je da nastavim da pišem i da se nadam najboljem.

Bonus video

Pogledajte trejler za seriju „Kljun“

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar