Foto: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Odmor od kojeg može da se umre - rečenica je koja opisuje trenutno najpopularniju HBO seriju "The White Lotus" o kojoj pričaju bukvalno svi.

Priznata od strane kritičara i publike, svoju finalnu epizodu druge sezone serija ima sutra, na striming platformi HBO MAX.

Baš kao i u prvoj sezoni, „Beli lotos“ prati razne goste hotela tokom nedelju dana – ali sa svakim danom se otkriva mračnija strana ovih naizgled savršenih putnika, hotelskih radnika i meštana. I dok je prva sezona pobrala sve simpatije kritike i publike, druga sezona nas je tek ostavila bez daha i mnogi komentarišu da su producenti i scenaristi nadmašili sami sebe.

Nekoliko gostiju hotela „Beli Lotus“ ovoga puta nalazi se na Siciliji, gde uživaju u naizgled savršenom letovanju. Međutim, baš kao i u prvoj sezoni, stvari kreću da se komplikuju – a dolazi i do ubistava.

Foto: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Slede spojleri.

Tako dvojica drugova iz detinjstva koji su se sada obogatili i na luksuzni odmor došli sa svojim ženama uspevaju da se upletu u seksualni odnos sa dvema prostitutkama iz hotela. Jedan od njih postaje paranoičan i misli da mu prijatelj flertuje i „otima“ ženu, dok jedna od prostitutki završi i u emocionalno – seksualnom odnosu sa drugim gostima hotela, prvo ocem, a onda i sinom.

PROČITAJTE JOŠ

Jedna od najbizarnijih scena je možda ona u kojoj Tanja, koju tumači Dženifer Kulidž otkriva da njen gej prijatelj i njegov nećak možda ipak nisu samo stric i nećak – već da redovno upražnjavaju seks među sobom, što dodatno remeti vezu koju nećak – Džek, ima sa njenom asistentkinjom.

HBO u seriji takođe nastavlja da prati svoj trend seksualizacije muškaraca. Kako je ranije nekoliko puta objasnio direktor ove kompanije, u novom dobu, striming platforma i producentska kuća želi da zameni i izjednači žensku golotinju koju smo do sada imali prilike da vidimo u filmovima i serijama – muškom. Na taj način, oni prave „balans seksualizacije polova“, kako su sami izjavili.

Foto: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Tako smo već u prvoj epizodi nove sezone imali prilike da vidimo Tea Džejmsa, jednog od najvećih holivudskih frajera, kako izlazi iz sobe potpuno go, kao od majke rođen. I baš ništa nije bilo sakriveno, a sam glumac je rekao da je penis koji smo imali prilike da vidimo – njegov pravi penis. Isto je sa Vilom Šarpom čiju smo erekciju mogli videti nekoliko puta u seriji.

„Bilo mi je potpuno prirodno i normalno da se skinem, nemam problem sa tim. A i ovo je serija u kojoj smo svi na odmoru, nema ničeg čudnog ili preteranog u ovome“, rekao je Teo Džejms za „Entertainment Tonight“.

“Beli lotos” je nemoguće žanrovski odrediti jer nije ni komedija, ni drama, ni triler, ni psihološki horor. Sve je odjednom, a najviše je o groznim ljudima koji misle da pomažu drugima, a zapravo samo žele da se svet okreće oko njih. Materijalistički svet opterećen ugledom, gordošću i na kraju balade emotivnom nezrelom sebičnošću mini-seriju svodi na studiju ličnosti koja razotkriva šta se krije iza okrečenih lepih fasada junaka. Tiha agresija ili još bolje tiha mržnja, ili još bolje tiha, ali narcisoidna priroda likova u satiričnoj formi publiku razgaljuje genijalnim komičnim momentima, a opet će je naterati da se nađe lice u lice sa ogavnim ljudskim ponašanjem.

Za kraj, koji od sutra možemo gledati na striming platformi, završava se ubistvom – zapravo, završava se sa više ubistava.

BONUS VIDEO: „Vreme smrti“: Kako izgleda snimanje serije