Foto: Promo

Na platformi Netfliks često se mogu gledati filmovi i serije prepune erotskog sadržaja koji u nekim trenucima, složiće se fanovi, više podseća na porno film nego na tematsku seriju ili film. Međutim, mnogi zaboravljaju činjenicu da su čuveni jugoslovenski filmovi, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u sebi imali eksplicitne scene seksa, u vremenu kada je to još uvek bila tabu tema.

PROČITAJTE JOŠ

Pre pedeset godina, odnosno 1971. godine snimljen je film „Misterije organizma“, u kojem mlada jugoslovenska komunistkinja Milena, sledeći ideje psihoanalitičara, seksologa i bivšeg marksiste Vilhelma Rajha, pokušava osvestiti svoju okolinu objašnjavajući da klasna revolucija istovremeno mora biti i seksualna.

Film „Una“ iz 1984. godine, kritičari su proglasili „soft“ pornićem, jer je prepun erotskog naboja između studentkinje koju je igrala Sonja Savić, i profesora kojeg igra Rade Šerbedžija.

„Lepota poroka“ je kultni film iy 1986. godine, u kojemu je tadašnji seks simbol Jugoslavije, Mira Furlan, pokazala sve svoje čari i gluma;ka umeća. Ona je maestralno odigrala ulogu spremačice u nudističkom kampu, a u nekim scenama se obnažila.

„Haloa, praznik kurvi“ je film iz 1988. godine prepun eksplicitnih scena, u kojem je glavnu ulogu igrala Neda Arnerić, a za ovo ostvarenje dobila je i  Zlatnu Arenu u Puli.

Haloa u naslovu filma obeležava ritual u komu prostitutke s povezanim na očima traže muške polne organe.

Ovom spisku ne možemo da ne dodamo i film iz 1993. godine „Vizantijsko plavo“, zbog scene u kojoj Lazar Ristovski i Katarina Žutić potpuno obnaženi jašu bika na plaži.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)