Dikaprio citirao premijera BiH, sad mu se podsmevaju

Showbiz 08. okt. 202015:19 > 15:20
Podeli:
Foto: EPA/NINA PROMMER, N1

Holivudska filmska zvezda Leonardo Dikaprio nedavno se pridružio pozivima upućenim vlastima u Bosni i Hercegovini da trajno zabrane gradnju mini hidroelektrana u toj zemlji i tako spreče uništavanje njenih reka i devastaciju životne sredine.

O toj temi progovorio je i u poslednjoj objavi na svom Instagram profilu, a između ostalog, citirao je premijera Bosne i Hercegovine, Fadila Novalića.

View this post on Instagram

As a result of the global campaign launched last week calling on the government of the Federation of Bosnia and Herzegovina to permanently protect the country’s last wild rivers from small hydropower projects and the local protests that followed, the Federation Prime Minister Mr. Fadil Novalic issued a public statement in support of the protests: "I personally support environmental NGOs. As a great lover of nature, I will always support conservation projects. I think clean rivers are more important to us than electricity. We are probably the only country in the region that is energy independent, we get enough energy from other sources. We must keep our rivers clean and pass them on to future generations." Bosnia and Herzegovina rivers are facing imminent destruction due to 463 small hydropower projects currently under construction or being planned. The federation needs to take swift action now—like we’ve done in the United States with the Wild and Scenic Rivers Act—to permanently protect the most biodiverse rivers remaining in Europe, a lifeline for local communities and many endangered species that the world otherwise risks losing. #BiHRunsFree #jaBiHdatecem #SaveTheBlueHeartofEurope (Photo by Sead Sasivarevic)

A post shared by Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) on

PROČITAJTE JOŠ

„Kao rezultat globalne kampanje pokrenute prošle nedelje, pozivajući vladu Federacije Bosne i Hercegovine da trajno zaštiti poslednje divlje reke u toj zemlji od malih hidroenergetskih projekata i lokalnih protesta koji su usledili, premijer Federacije gospodin Fadil Novalić dao je javnu podršku protestima“, napisao je glumac pa preneo njegov citat.

„Lično podržavam ekološke nevladine organizacije. Kao veliki zaljubljenik u prirodu, uvek ću podržavati projekte očuvanja. Mislim da su nam čiste reke važnije od električne energije. Verovatno smo jedina zemlja u regionu koja je energetski nezavisna, jer dovoljno energije dobijamo iz drugih izvora. Moramo održavati naše reke čistima i prenositi ih na buduće generacije“, glasi Novalićeva izjava koju je Dikaprio objavio na Instagramu.

I dok su se hiljade ljudi iz BiH i susednih zemalja zahvalile glumcu što se zauzeo za zaštitu reka u BiH, bilo je i onih koji su kritikovali Dikaprija jer citira premijera BiH, koji je između ostalog stekao popularnost u regionu jer nije pravilno znao da stavi zaštitnu masku.

View this post on Instagram

Poruka iz TK, pomoći ćemo privredu i obrte Došli smo da vidimo šta to radi Tuzlanski kanton i koliko je to harmonizirano sa mjerama koje radi Vlada Federacije BiH. U tehničkom smislu vidjeli smo da su apsolutno svjesni situacije u kojoj se nalazimo. Imaju sve podatke i sve mjere koje se uopšte ne preklapaju sa mjerama Vlade Federacije BiH. To je znak, primijetio sam, da prate ono što Vlada Federacije BiH radi. Treba pohvaliti Tuzlanski kanton u vezi sa poduzetim mjerama protiv pandemije COVID-19, a u budućnosti ćemo se sve više baviti ekonomijom i Tuzlanski kanton na tom polju ima sposobne igrače. Stojimo im na raspolaganju i bit ćemo jedna ekipa u prevladavanju krize. Mi ćemo privrednim subjektima koji su imali 20 odsto pad prihoda uplatiti doprinose na minimalnu platu. Kada je riječ o obrtnicima oni su najpogođeniji ovom krizom i njima će biti uplaćeni doprinosi bez obzira jesu li zatvorili obrt ili su povremeno radili. Naravno uslov je da se usvoji zakon, a njima će retroaktivno biti uplaćene obaveze za mjesece u kojima su pogođeni krizom. #FadilNovalić

A post shared by Fadil Novalic (@fadil.novalic) on

„Hej moj Leonardo, nemaš pojma koga citiraš“, „Citira političara koji ne zna ni masku da stavi“, „Ma samo neka šalje pare i ništa ne brine“, „Molim te, vrati se na Titanik i povedi Fadila Novalića sa sobom“, „Da sedne 10 minuta s njim, ne bi ga više pogledao, a kamoli citirao“, samo su neki od komentara.

Podsetimo, organizacije za zaštitu životne sredine su uputile zahtev za sastanak s premijerom BiH, na koji se još uvek čeka. Cilj sastanka je nuđenje predloga vladi BiH za rešenje problema dalje gradnje MHE kako bi se s reči podrške prešlo na konkretna rešenja.

Inače, Leonardo već godinama koristi društvene mreže za promovisanje svojih misija povezanih s brigom za životnu sredinu.

Bonus video

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar