Leonardo Dikaprio podržao borbu za spas reka u BiH

Showbiz 23. sep. 202012:23 > 12:24
Podeli:
Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Slavni glumac Leonardo Dikaprio i Fondacija Robert Redford, poznati po zalaganjima za očuvanje planete, podržali su Koaliciju za zaštitu reka u BiH u borbi za zabranu gradnje malih hidroelektrana i nezakonitog iskorišćavanja reka i resursa u toj zemlji.

Kako je ranije najavljeno, Koalicija za zaštitu reka u BiH danas je započela globalnu kampanju za spas reka u BiH, a koja već prikuplja podršku boraca za zaštitu okoline iz celog sveta, uključujući i podršku Međunarodne koalicije organizacija za zaštitu prirode.

PROČITAJTE JOŠ

Tako su Dikaprio i Redford iskoristili svoje društvene mreže da upozore na problem u BiH i upoznaju svoje pratitelje s kampanjom koju je pokrenula ova koalicija, prenosi Klix.

„Pustite reke u BiH da slobodno teku. Više od 430 malih hidroelektrana u ovoj zemlji je izgrađeno, gradi se ili planira njihova izgradnja, čime se uništavaju neke od najnetaknutijih i najraznolikijih evropskih reka i šuma, te preusmerava i zagađuje voda“, navodi se u globalnoj kampanji Međunarodne koalicije organizacija za zaštitu prirode.

Braneći ove reke i okolne šume, lokalne zajednice brane svoje porodice i domove, dodaju oni.

„Ukoliko vlada ne usvoji nedavnu rezoluciju o zabrani malih hidroenergetskih projekata na rekama u BiH, hiljade divljih reka, divljih životinja koje o njima ovise, ali i ljudi će biti izloženi riziku“, objavljeno je na Tviteru.

Koalicija za zaštitu reka u BiH zahteva od Vlade FBiH da spreči daljnje nekontrolisane gradnje malih hidroelektrana na području FBiH, ali i apeluje na odgovorne u RS da postupe na isti način.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama Instagram, Fejsbuk i Tviter.