Podeli
Blackpink Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Egzibicija južnokorejske ženske grupe "Blekpink" (Blackpink) sa malom bebom pandom izazvala je brojne gnevne komentare i pozive na izvinjenje iz Kine.

Kineze, ponosne na pandu koju smatraju svojim nacionalnim simbolom, razljutilo je to što su članice grupe u reklamnom spotu mazile bebu pandu u Zoološkom vrtu Everland, blizu Seula.

Kina polaže pravo na pande, ugroženu vrstu koja živi samo u Kini, i smatra da su pande u drugim zemljama samo pozajmljene stranim zoološkim vrtovima, uključujući i one koje su tamo rođene.

PROČITAJTE JOŠ

Mnogi Kinezi su posebno osetljivi na svojatanje pande u drugim zemljama, što je još dodatno podstaknuto rastućim nacionalizmom koji se u najoštrijem obliku manifestuje preko interneta.

Bes na potez članica ženske južnokorejske grupe možda odražava i rastuću svest o dobrobiti životinja, a među glasovima koji su se digli je i Kineska asocijacija za očuvanje divljih životinja.

Egzibicija “krši profesionalne zahteve za zaštitu džinovske pande”, navela je ta asocijacija dodajući da zoološki vrt treba da popravi svoje upravljanje da osigura da se takvi incidenti više ne ponove.

“Ako se sve vrti oko para i vi ne možete i ne želite da vodite dobro brigu o pandama onda nam ih vratite”, napisala je jedna osoba, sa potpisom “Jenea_y”.

Kej-pop (K-pop) bendovi kao što je “Blekpink” jako su popularni u Kini, kao i u Južnoj Koreji, Japanu i drugde. Ali politika predstavlja poseban izazov za grupe koje tragaju za slavom na velikom kineskom tržištu.

Samo nagoveštaj kritike vladajuće kineske Komunističke partije ili njenih stavova, ili podrška za nezavisni Tajvan ili prodemokratski pokret u Hongkongu može da izazove veliko negodovanje obožavatelja, podstaknuti državnim medijima i kineskim diplomatama. Najveće mete takvih napada često su Južnokorejci, ali i Amerikanci i Japanci.

To je prošlog meseca osetio južnokorejski bend dečaka BTS kada je njihov vođa zahvalio korejskim ratnim veteranima na njihovo žrtvovanje. Kineski korisnici interneta i državni mediji shvatili su njegove izjave kao šamar Kini, čiji vojnici su se borili zajedno sa severnokorejskim snagama u njihovom neuspolom pokušaju da pripoje Južnu Koreju u ratu 1950-1953.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.