Aleksićeve žrtve vređali u jutarnjem programu

Showbiz 28. jan. 202117:33 > 17:42
Podeli:
Foto: Screenshot/Tv Prva

Srbija je gledala jutros gostovanje Dragoslava Bokana, iz Instituta za nacionalnu strategiju, i Jelene Tinske u jutarnjem programu na TV Prva, a njihove izjave o slučaju učitelja glume Miroslava Mike Aleksića i njegovih žrtava su u najmanju ruku sramne i nedopustive. Ni pokušaji voditelja Filipa Čukanovića da priču odvede u drugom smeru nisu im mogli stati na put.

PROČITAJTE JOŠ

Tema o kojoj je trebalo da Bokan i Tinska govore bila je treba li, povučeni slučajem Mike Aleksića, uvesti seksualno obrazovanje u škole. Umesto debate, dobili smo nedopustive izjave.

Tinska je izjavila da se „svašta tu dešava“.

„Kamenovana sam pre neki dan jer sam rekla da meni, ne bi moglo da se desi da me neko siluje sedam puta, da ja imam 17 godina i da ja ćutim, jer silovanje znači nešto na silu, to je cepanje, to su modrice, vrištanje, to je na silu… A ako ti to doživiš, pa se vratiš sedam puta, onda je to jedan bolestan odnos“, relativizovala je Tinska.

Voditelj je pokušao da joj objasni da je to psihologija i da se žrtva plaši, na šta ga je Tinska prekinula rečima:

„Ma, čega se plaši?! Zašto sa 17 godina ne ode da kaže mami, ako je bliska s njom… Pa, moja deca su išla kod Mike, ali su odustala, jer ih je vređao…“

Miroslav Mika Aleksić Foto: Dejan Živančević

Bokan se nadovezao da je njegova ćerka takođe išla kod Mike i da „ima fantasično iskustvo“, jer „one što su uvrede, ona je to shvatala na dečji način“.

Bokan je dodao da je njemu nepojmljivo da žrtva silovanja pravi seriju i piše scenario, što je nazvao – perverznim.

„Ako je ona pod traumom, ako joj je teško da svedoči, ako plače, jeca, ne želi toga da se seća, a sad pravi seriju. To je perverzno“, rekao je Bokan.

Uprkos upadica voditelja da su devojke žrtve, da će istup žrtava možda nekome da pomogne i da glumica Milena Radulović nikada nije izjavila da će da pravi seriju, ovaj duo se nije dao razuveriti.

Milena Radulović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Opet ću da ispadnem grbava, ali ja pozdravljam sve devojke koje su izašle hrabo i rekle ‘da, mene je neko silovao’. Ja se samo pitam zašto je ona devojka rekla mene je silovao sedam meseci svakog utorka i ja sam onda povraćala. Pa, što nisi išla petkom“, skandalozna je izjava Tinske.

Primitivni i opasni stavovi
Na pitanje voditelja zašto bi seksuano obrazovanje bilo sporno, kada smo vodeći po broju maloletničkih trudnoća, Bokan je rekao da „čitava priča o seksualnosti u jedno razdoblje dečije, koje je predseksualno, uvodi haos u njihovoj glavi, jer deci to nije jasno“.

Tinska se takođe protivi sekusalnom obrazovanju u školama, pogotovo za mlađe osnovce, i to je više puta tokom emisije istakla.

Iva Ilinčić sa ocem Srđanom Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

PROČITAJTE JOŠ

„To je potpuni nonsens, jer deca nemaju svest ni o svom telu, niti nagonima… Deca treba sama da dođu do svoje seksulnosti i tu je jako važno poverenje u mamu i tatu, i oni treba da odgovore na naša pitanja. I deci ne treba pričati ništa dok sama ne pitaju. Meni ovo sve smrdi na one vežbanke koje su u modi, gde se insistira da mogu da budu dve tate i dve mama… Deca to toga treba sama da dođu“, rekla je Tinska.

Na primedbu voditelja „kako, ako na to nema ko da im ukaže, možda da škola pomogne“, Tinska je nastavila:

„Naravno, zato i dolazi do silovanja… Deca nemaju koga da pitaju, pa pristaju na to misleći da mora, ali ne može dete od sedam godina da se bombarduje time. Od petog do osmog može da se uvodi u seksualno obraovanje.“

Bokan je tercirao Tinskoj u homofobnim stavovima, tvrdeći da deci ne treba pričati o seksualnosti, „pogotovo ne o homoseksualnosti“.

„Kada pričamo o pojedincima, decu ne može da spasi nikakav učitelj, niti učiteljica, jer i oni mogu da budu pedofili“, izjavio je Bokan.

Na to je opet regovao voditelj, govoreći Bokanu da je skandalozno i preopasno to što govori i da je otišao predaleko.

Pomoć žrtvama

SOS telefon Autonomnog ženskog centra je 0800 100 007 i dostupan je radnim danima od 10h do 20h.

Pozivi su besplatni.

Nacionalna SOS linija za žene žrtve nasilja je 0800-222-003.

Bonus video

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar