Poznati koji su šetali Skadarlijom

Video dana 16. apr. 202108:35 > 10:36
Podeli:

Skadarlija je oduvek bila stecište ljudi slobodnog duha, vrcave pameti, šarm su joj davali pesnici, slikari, glumci...

Nekada je turistička sezona u Skadarliji, podizanjem skadarlijske zastave, počinjala sredinom aprila. Pandemija koronavirusa prošle, kao i ove godine, odložila je početak dešavanja u popularnoj beogradskoj boemskoj četvrti.

Tome doprinose ponovni radovi u Skadarskoj, koja je, u duhu starog vremena, obnovljena 1969. godine pod budnim okom arhitekte Uglješe Bogunovića, koji je sačuvao staru skadarlijsku kaldrmu.

Privlačila je mnogobrojne goste iz inostranstva koji su dolazili u Beograd, da bi u njoj osetili dušu našeg naroda. Skadarskom su odzvanjale potpetice Đine Lolobriđide, španske kraljice Sofije i njenog supruga Huana Karlosa, britanske kraljice Elizabete II, a legenda kaže da je skadarlijska gatara prorekla da će Margaret Tačer postati državnica.

U njoj su zoru dočekivali Alen Delon i Robert de Niro, kao i fudbaleri Mančester Junajteda, pred svoj kobni povratak na Ostrvo 1958. godine. Ispod njenih krošnji sedeo je i Ben Kvik kojeg je igrao Roj Tinis. Beograđani i gosti Beograda pamte skadarlijska duga topla leta.