Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Nisu svi frilenseri radili za stranog poslodavca. Bilo je i onih koji su na taj način radili za firme iz Srbije, i zarađeni novac dobijali preko nekog od onlajn servisa za plaćanje. Danas Poreska njima obračunava poreze i doprinose za pet godina unazad, a ne ovdašnjim firmama koje nisu poštovale zakon prilikom isplate zarade. Među njima ima i ambasada. Ovako Katarina Pavlović, pravnica Udruženja radnika na internetu obrazlaže samo jedan od apsurda koji prati priču o oporezivanju frilensera.

Ona navodi i slučaj Nacionalne službe za zapošljavanje NSZ.

„Nacionalna služba za zapošljavanje je, naime, posredovala u zapošljavanju ljudi – povezivala je kineske i japanske kompanije i frilensere ali tako da ni u jednom trenutku savetnici NSZ nisu ove ljude obavestili da će morati sami da plaćaju poreze i doprinose“, objašnjava Katarina za Nova.rs.

Jedan od takvih poslodavaca je Bibo škola jezika, gde se jedan čas plaća 2,5 dolara.

„Ako radite 40 sati nedeljno, možete da zaradite od 350 do 400 dolara , maksimalno 500 dolara mesečno. Sa porezima i doprinosima koje biste na to trebalo da platite kao frilenser pali biste ispod minimalca“, navodi ona.

 

 

Foto: nsz.gov.rs

 

NSZ je u svojim biltenima isticala priču o frilens radu.

„Nacionalna služba za zapošljavanje, posle takvog posredovanja, te ljude više nije pozivala na razgovore za posao“, ističe ona prenoseći iskustva članova Udruženja radnika na internetu.

Ona je na konferenciji za novinare istakla da Vladi Srbije u sredu 13. januara sutra ističe rok za početak pregovora sa Udruženjem radnika na internetu.

„Poreska uprava nije znala da radi svoj posao, a sada očekuje da svi frilenseri plate svoja zaostala dugovanja za tekuću i prethodnih pet godina“, ukazala je ona.

Krajnji je trenutak, kaže, da država pozove Udruženje da pregovara sa njim.

„Inače, ponovo ćemo izaći sa novim informacijama, pa – teraćemo se“, poručila je pravnica Udruženja radnika na internetu.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare