Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

I ova 2021. počinje nezadovoljstvom i protestima. U subotu, 16. januara u 15 časova ispred Skupštine Srbije, protestovaće frilenseri, a podržaće ih i privrednici koji se sa njima solidarišu i ukazuju na loš odnos države, kao i na sve veće poteškoće u tome da se sačuvaju postojeća radna mesta.

„Ono što se u ovom trenutku dešava radnicima u ovoj oblasti možda je jedan od najjasnijih primera netransparentnog, nekorektnog i represivnog odnosa države prema privatnom sektoru. Zahtev da se porez na zaradu i doprinosi plate retroaktivno čak pet godina unazad, pa i za usluge koje nisu korišćene, je zapravo poziv svima nama da zastanemo i zapitamo se šta se to događa u institucijama osnovanim da podjednako zastupaju interese svih svojih građana“, poručuju iz udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Oni smatraju da takva odluka nedvosmisleno ukazuje na manjkavost, tromost i traljavost poreskog sistema, a posebno odsustvo želje, volje pa i umeća da se različite oblasti privatnog poslovanja u Srbiji urede na način koji bi bio podsticajan i funkcionalan na obostranu korist.

„Ova ruka, koja je još jednom bespravno krenula ka privatnom džepu da bi na nekorektan način u životu održala preobimnu administraciju, koja nije u stanju čak ni da isprati i na pravedan način uvede novonastale delatnosti u poreski sistem, ovoga puta mora biti zaustavljena. Domaći privrednici pored svih obaveza, od kojih su mnoge diskutabilne, i protiv kojih je udruženje „Zaštitnik PPS“ preduzelo adekvatne pravne mere, ne smeju pored svega plaćati još i tuđe greške“ upozoravaju privrednici i smatraju da je reč o „borbi za stabilnu budućnost svih nas, i zato je važno da u njoj podjednako učestvujemo, i zajedno istrajemo“.

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije pruža podršku frilenserima i u svrhu ispravljanja velikih nepravdi i još veće štete koje su odluke vlade Republike Srbije nanele domaćoj privredi poziva vas da svojim prisustvom utičete na promene koje očekujete da se dogode, i da svojom brojnošću pokažete da ujedinjene delatnosti domaće privrede neće odustati ni od jednog svog zahteva:
· otpis , a ne reprogram, odloženih poreza i doprinosa
· jednaka primena zakona za sve
· promena poreskog sistema na pravedniji , progresivan i transparentniji
· stop korišćenju inspekcija kao sredstvo represije i iznude
· nadoknada troškova svim delatnostima koje su delimično ili u potpunosti merama sprečene da rade
· umanjenje poreza i doprinosa na bruto minimalac na maksimalno 10%
· usmeravanje represije na crno tržište
· ukidanje parafiskalnih nameta kao što je eko taksa i naplata natpisa na radnjama
· ukidanje akontacije poreza na dobit

„Okupićemo se tamo gde smo i nastali – 14:45 Pionirski park kod fontane „Devojka sa krčagom“, odakle ćemo se udruženo pridružiti protestu“, zaključuje se u saopštenju udruženja Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare