Nije fikcija – leteći automobil kao iz Bondovog filma

Video 30. jun. 202118:01
Podeli:

Priča o letećim automobilima je stara decenijama, a poslednjih godina je sve aktuelnija. AirCar, dvo-modno vozilo za letenje, dostiglo je ključnu prekretnicu ove nedelje, završivši 35-minutni let od međunarodnog aerodroma u Nitri do međunarodnog aerodroma u Bratislavi.

Za razliku od nekih drugih proizvođača ova kompanija je gotovo beskompromisna u postavljanju performansi, ali i samom izgledu.Tako za razliku od nekih rivala od kojih mnogi nisu ni poleteli, ovaj koncept letećeg automobila i izgleda odlično. Toliko je zanimljiv da deluje kao da je izašao iz serijala o Džejmsu Bondu, a ne da je stigao iz neke slovačke hale.

Iza projekta stoji Stefan Klein i njegov Klein Vision. Kreacija ima jasno ime AirCar, a video pokazuje da može da vozi putem ali i da leti vazduhom. Za transformaciju nije potrebno puno, tek oko tri minuta. I pritom je vozač sve vreme u kabini, dok posao transformacije odrađuje elektronika. Krila se izvlače, a zadnjii deo se teleskopski ppmera unazad kako bi se povećao trup letelice.

Doduše, nemoguće je u potpunosti sakriti dvostruku namenu, ali priznaćete da ovaj prototip izgleda kudikamo skladnije od svega ranije viđenog.

AirCar se dokazao da je upotrebljiv, ali sada smora da se sertifikuje. A to je nažalost dugotrajan posao koji malo koja kompanija može da si priušti.

 

Komentari

Vaš komentar