Ponovo haos u Čukarickom rukavcu, mrtve ribe na sve strane

Video 22. apr. 202116:54 > 17:21
Podeli:

Iako se posle pisanja našeg portala i uznemirenja javnosti, pristupilo čišćenju Čukaričkog rukavca, iz koga je uklonjeno 40.000 kubika mulja, nesnosni smrad se i dalji širi ovim delom grada.

Prema tvrdnjama iz javnog vodoprivrednog preduzeća „Srbijavode“, nakon dva meseca radova na pročišćenju rukavca, otvoren je prolaz od Topčiderske reke ka Savi, što bi trebalo da omogući brži protok vode i spreči fizičko zadržavanje raznih predmeta koje nesavesni pojedinci bacaju u reku.

I pored preduzetih mera, čini se da je najveći problem nerešavanje uzroka zagađenja, koje dovodi do pojave neprijatnog mirisa.

Ne samo da je rukavac ugrožen zbog izlivanja hemikalija i drugih štetnih materija koje donosi Topčiderska reka, primetna je i specifična boja vode na koju ukazuju veslači beogradskih klubova Crvene zvezde, Grafičara i Partizana, koji u ovom delu Save imaju redovne treninge.

Prema našim saznanjima, duž Topčiderke, u koju se slivaju opasne materije i hemikalije, ima oko dvesta potencijalnih zagađivača reke, te da se na njenim obalama nalazi i oko dvadeset divljih deponija smeća.

Možda je prilika da na Svetski dan planete Zemlje – 22. april, još jednom apelujemo na odgovorne činioce, pre svega ekološku inspekciju, da utvrdi od koga potiče zagađenje i da primerenim kažnjavanjem spreči dalje zagađenje Topčiderske reke i Čukaričkog rukavca.

Nakon što smo dobili video sa uznemirujućim sadržajem koji prikazuje uginule ribe kako plutaju po površine reke, naša ekipa je snimila novo zagađenje rukavca i gomilu smeća u skoro očišćenom delu uz Adu Ciganliju.

Komentari

Vaš komentar