Pod imenom "brza hrana" znamo je tek od polovine prošlog veka. Njene prve tragove srećemo u Kini, u trećem veku pre naše ere, svakako i kod starih Rimljana. Savremeni način života i manjak slobodnog vremena sve više nas okreću ovakvom načinu ishrane.

Brza hrana ili fast-fud je ona koja se vrlo brzo sprema i servira, njena glavna prednost je to što je jeftina. To je takođe hrana koja se u više slučajeva podgreva. Smatra se da je brza hrana jedan od simbola modernog sveta i nužda brzog načina života, koji ima sve brži i stresni ritam u državama turbokapitalizma.

POGLEDAJTE JOŠ

Ova hrana se u žargonu naziva džank fud što u prevodu znači „hrana smeće” — zbog niske nutricionionističke vrednosti.

Lanci restorana brze hrane su simbol globalizacije i uticaja SAD. Restorani brze hrane tradicionalno se razlikuju po svojoj sposobnosti da služe hranu koristeći drajv-tru pristup. Prodajna mesta mogu biti štandovi ili kiosci, koji ne mogu da pruže zaklon ili mesto za sedenje.

Konzumiranje brze hrane je povezano, između ostalog, sa kolorektalnim kancerom, gojaznošću, visokim holesterolom, i depresijom. Mnogi vidovi brze hrane imaju tendenciju da budu bogati zasićenim mastima, šećerom, solima i kalorijama.