Dr Gojković Bukarica razbija zablude o „farmako mafiji“

Podeli:

Velika motivacija, sreća, ali i inovativna tehnologija razlozi su zbog kojih je vakcina protiv koronavirusa otkrivena ne za 18 već za 8 meseci istraživanja, i to nema veze sa "farmako mafijom" koju srpski antivakseri vide kao stranu koja se o pandemiju "okoristila". O tome je za Nova.rs, u serijalu "Razbijamo zablude o vakcinaciji" govorila prof. dr Ljiljana Gojković Bukarica, farmakolog i profesorka na Instititutu za farmakologiju i kliničku farmakologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu

„Sreća je što su vakcine izmišljene. Nadali smo se za 18 meseci, ali srećom bila je velika motivacija pa smo ih dobili za osam. One nisu izmišljene samo zbog koronavirusa – za njih je upotrebljena metodologija za lečenje tumora, i ona je brzo prilagođena novim potrebama“, otkriva za Nova.rs Ljiljana Gojković Bukarica.
Svakom je, ističe doktorka, važan profit, ali ovde je primaran motiv bila – pomoć čovečanstvu.

„Zarada je različita, od lekova je zapravo mnogo veća često mnogo veća – često je i neopravdano visoka. Fascinintna je priča sa Oksforda – oni su rešili da naprave vakcinu po ceni od šoljice kafe. Radilo je 800 ljudi na njoj, dan i noć,“, rekla je doktorka.
Pitanje profita – koje je i najbolnije za domaće teoretičare zavere – zapravo umanjuje brzina kojom se jedan narod vakciniše.

„Ako se ovo produži na par godina – njihova zarada će biti veća. Što se manje vakcinišemo – zarada je veća“, zaključuje naša sagovornica.

Podsećamo, prema preporuci RFZO treća, buster doza vakcine treba da bude od istog proizvođača kao i prve dve koje ste primili.

Doktorku smo pitali i:
-Kako komentarišete stav da su vakcine protiv koronavirusa izmišljene kako bi farmaceutske kuće na njima zaradile, a ne da bi epidemija bila zaustavljena?
-Koliko farmaceutske kuće zapravo profitiraju na prodaji vakcina protiv koronavirusa? (Navedite primere za neke vakcine koje postoje na našem tržištu)
– Šta možemo da očekujemo od najavljenih lekova protiv korone? Mogu li oni da postanu alternativa vakcinama?
– Šta je najbolji način da zaustavimo epidemiju? Koja je Vaša poruka građanima koji se još uvek nisu vakcinisali?

Komentari

Vaš komentar