Protest radnika Radio televizije Vojvodina
Protest radnika RTV juče u Novom Sadu Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Većina od 200 radnika Radio televizije Vojvodina, kojima su juče istekli ugovori o radu, a koji im neće biti produženi zbog odluke Vlade Srbije da se rebalansom budžeta ovoj medijskoj kući odbije 201 milion, juče su se ipak pojavili na svojim radnim mestima.

Oni su poslušali savet sindikata „Nezavisnost“, koji je ukazao na nezakonitost njihovih otpuštanja, s obzirom da sem sporadičnih SMS poruka nisu dobili zvanične raskide ogovora o saradnji.

„Jutros sam otišao na posao kao bilokog dana u proteklih deset godina, upisao se na ulasku i odradio svoj deo posla. Sem informacija od sindikata da nam slede otkazi, ja zvanično ni od koga nisam dobio nikakvo obaveštenje, ni od RTV ni od agencije preko koje smo angažovani“, kaže Darko Čonkić, scenski radnik RTV.

Protest radnika Radio televizije Vojvodina
Protest radnika RTV juče u Novom Sadu Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Sindikat je upozorio radnike da, uprkos isteku ugovora koji im juče nisu produženi, nastave da dolaze na posao, kako poslodavcu ne bi dali mogućnost da ih zakonski otpusti ukoliko tri dana za redom ne budu dolazili.

„Nisam siguran da li išta još možemo uraditi da bi sačuvali poslove, ali im svakako neću olakšati da me otpuste. Jednostavno, ne sme ćutke da prođe činjenica da više od 200 ljudi u jednom danu ostane bez posla“, kaže Čonkić, uveren da će masovno otpuštanje ostaviti posledice i na kvalitet rada pokrajinskog javnog servisa.

Realizatorka programa u redakcijama na manjinskim jezicima Slavica Kočiš vest o otkazu dobila je SMS porukom, u kojoj joj je tokom vikenda agencija preko kojih ih je RTV zadnjih godinu dana zapošljavao, obavestila da joj neće produžiti ugovor. I ona je, kao i Čonkić i većina kolega, poslednjih deset godina radila u RTV pod raznim autorskim, ugovorima o povremenim poslovima, ugovorima na određeno, preko agencije … ali, nikada nije
dobila stalno zaposlenje.

Protest radnika Radio televizije Vojvodina
Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

„Otvoreno su mi u par navrata govorili da bih trebala da nađem nekog ko bi mogao malo da ‘pogura’ moje stalno zaposlenje, ali to nisam učinila. Strašno mi je mučno sve ovo što se događa i nisam imala snage da odlazim danas tamo, znajući da nemam više radno mesto. Degradirajuće je i bolno prolaziti kroz sve ovo. Da deset godina kvalitetnog rada za koji su me često pohvaljivali ovako završe … mučno je“, kaže Kočiševa.

Slično se oseća i šezdesetak njenih kolega iz produkcije, kojima su 30. avgusta takođe ostali bez posla, uprkos tome što dobar deo njih radi upravo u manjinskim redakcijama.

RTV je jedini javni servis koji ima programe na jezicima nacionalnih manjina, uključujući rusinsku, mađarsku, slovačku i romsku, a kvalitet i informativni programi na jezicima manjina bi znatno mogli biti narušeni talasom otpuštanja.

Prema rečima poverenika „Nezavisnosti“ Darka Špera, dok ne krene jesenja programska šema, to se verovatno neće mnogo osetiti.

„Kada bude startovala jesenja šema, u programu na srpskom jeziku biće moguće angažovati novinare iz redakcija koje zbog korone imaju smanjen obim posla, poput sportske, dokumentarne itd. Međutim, u redakcijama na jezicima nacionalnih manjina, gde je dosta njih angažovano preko agencije, takva ‘gimnastika’ nije moguća. Uz to, preko agencije je angažovano i dosta montažera, rasvetljivača i ostalih bez kojih je nemoguće realizovati program“ upozorava Šper.

Od 257 radnika anagžovanih preko agencije, samo petina će uspeti da sačuva posao.

Foto: Promo

Generalni direktor RTV-a Miodrag Koprivica je potvrdio da je od države dobio saglasnost da njih 50 dobije u toj kući stalni angažman – na neodređeno vreme – s tim da se ukupan broj zaposlenih po svim osnovama time neće uvećati.

Takođe, Koprivica je za portal „Cenzolovka“ izrazio uverenje da će država imati sluha i za ostale radnike, te da će njihovi otkazi biti samo privremeni.

„Verujemo da će naš zahtev biti prihvaćen i da će najavljenim rebalansom republičkog budžeta RTV-u biti vraćen 201 milion dinara, koliko je oduzeto rebalansom iz aprila ove godine i da će javna nabavka koju ćemo nakon toga
raspisati za angažovanje agencije za zapošljavanje biti sprovedena bez većih problema, odnosno da će sve biti završeno najkasnije do kraja godine“, rekao je Koprivica za Cenzolovku.

O otkazima u RTV oglasila su se i novinarska udruženja, među kojima i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

„Već godinama ukazujemo na lošu kadrovsku politiku i na smanjenje kvaliteta programa RTV-a, sve zbog nedostatka stručnosti i namere rukovodstva da od RTV-a izgradi javnu medijsku kuću građana Vojvodine. Pozivamo i građane i građanke da zaštite novinare i novinarke kao i ostale medijske radnike od neizvesnosti i pritisaka, jer nezavisnost, integritet i autonomija novinara direktno zavisi od njihovog načina zapošljavanja i stabilnosti radnih mesta”, piše u saopštenju NDNV.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare