Protest radnika Radio televizije Vojvodina
Protest radnika RTV Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Više od 150 radnika RTV i Novosađana okupilo se na protestu "Bez posla niko! Solidarnost ispred svega!" , kako bi sprečili otpuštanje oko 200 radnika pokrajinskog javnog servisa, čiji su ugovori za rad upravo danas istekli. Do smanjenja broja zaposlenih na RTV-u dolazi jer je Vlada Srbije smanjila budžet pokrajinskog javnog servisa za oko 200 miliona dinara.

Prisutnima se obratio predstavnik sindikata „Nezavisnost“ Darko Šper koji je zatražio preko megafona da odgovorni za otpuštanje podnesu ostavke.

„Idite obavezno i sutra na posao. Nemojte da dozvolite da vaš dolazak neko eventualno iskoristi protiv vas, jer se otkaz može dobiti ukoliko tri dana zaredom ne dođete na posao.“, rekao je Šper.

Reditelj Marko Kaćanski kaže da mu nije poznato da li će postati tehnološki višak ili će mu RTV ponuditi neku drugu opciju.

„Ovo je baš neljudski što rade, ostavljaju ljude bez posla tek tako“, dodaje Kaćanski.

Protest radnika Radio televizije Vojvodina
Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

On je bio na današnjem protestu koji je organizovao Sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“, a podržali su ga i granski sindikati drugih delatnosti, ali na njemu nije bila ni četvrtina onih kojima sleduje raskid radnog odnosa u agenciji.

Kako piše Cenzolovka, nije ih bilo previše ni pre nedelju dana, kada je isti sindikat i na istom mestu organizovao nešto između pres konferencije i protestnog okupljanja. Oni retki okupljeni tipovali su tada da je razlog –  strah od zameranja.

„Ili nisu uvereni da se protestima i akcijama nešto može promeniti ili kalkulišu da, ukoliko se jednom ipak reši ovaj problem s agencijama i ljudi će biti vraćeni na posao, nije dobro onima koji odlučuju gurati prst u oko“, kaže nam jedan od prisutnih na protestu, vidno razočaran odzivom.

Protest radnika Radio televizije Vojvodina
Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Od sindikalaca do samih zaposlenih, mnogi dele zabrinutost u pogledu mogućnosti redovne proizvodnje programa, naročito na jezicima nacionalnih majina, nakon i ovog, drugog ovoletnjeg talasa otpuštanja, prenosi Cenzolovka.

Ima i onih koji pak tvrde da je struktura programa RTV-a takva da je sve pukotine moguće „već nekako pokriti“. Tome valjda ide u prilog nezvanična informacija da se u kući već obavljaju međuredakcijski transferi i time popunjavaju „praznine“, da se pred kamerama naprasno pojavljuju oni kojih dugo nije bilo na ekranima.

Direktor RTV-a Miodrag Koprivica je pre tri nedelje u izjavi za Cenzolovku izrazio nadu da bi se svi otpušteni „agencijaši“ mogli vratiti na poslove u RTV-u već do kraja godine, odnosno čim bude usvojen novi rebalans budžeta i RTV-u bude vraćena famozna suma od 201 milion dinara, te nakon s tim istim parama sprovedene tenderske procedure za izbor nove agencije za zapošljavanje.

(Izvor: Cenzolovka)

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar