Protest radnika Radio televizije Vojvodina
Protest radnika RTV juče u Novom Sadu Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Više od 150 radnika RTV i Novosađana okupilo se na protestu "Bez posla niko! Solidarnost ispred svega!" , kako bi sprečili otpuštanje oko 200 radnika pokrajinskog javnog servisa, čiji su ugovori za rad upravo danas istekli. Do smanjenja broja zaposlenih na RTV-u dolazi jer je Vlada Srbije smanjila budžet pokrajinskog javnog servisa za oko 200 miliona dinara.

„Danas je jedan od najružnijih dana naše medijske ustanove, jer će 200 naših kolega sutra ostati bez posla. Ovaj potez države i poslodavca neće ništa dobro doneti našoj medijskoj kući“, rekao je predsednik sindikata Nezavisnost Darko Šper, podsećajući na skidanje novca sa budžeta RTV.

Prethodne najave generalnog direktora Miodraga Koprivice da su dobili saglasnost da 50 radnika prime na neodređeno su potvrđene, ali veliki deo radnika će od sutra ostati bez angažmana.

„Ono što nas zabrinjava je da do danas ljudi koji ostaju bez posla nisu o tome obavešteni kako to zakon predviđa, već su ih tek danas počeli obaveštavati da sutra ne treba da dolaze na posao. Mi im poručujemo da to nikako ne poslušaju, već da se sutra pojave uredno na poslu“, rekao je Šper, pozivajući se na Zakon o radu.

Protest radnika Radio televizije Vojvodina
Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

„Ukoliko se tri dana zaredom ne pojavite na poslu, poslodavac može dati otkaz. Dođite na posao, javite se vašem neposrednom rukovodiocu, neka vas evidentiraju i insistirajte na zapisniku da ste došli i imali volju da radite“, poručio je Šper kolegama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare