Foto:EPA EFE YURI KOCHETKOV; Handout / AFP / Profimedia; shutterstock

Vladimir Putin (69) pati od mentalnog poremećaja uzrokovanog demencijom, Parkinsonovom bolešću ili napadima besa koji su rezultat lečenja raka steroidima, tvrde zapadni obavjštajni krugovi, a na koje se poziva britanski Dejli Mejl.

Navodeći izvore bliske Kremlju, viši službenici obaveštajne zajednice Five Eyes – koju čine Australija, Kanada, Novi Zeland, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD – veruju da postoji psihološko objašnjenje za Putinovu invaziju Ukrajine što je potez koji je naišao na osudu svetske javnosti.

Obaveštajna zajednica tvrdi da je u posedu sve većeg broja izveštaja o Putinovom „sve nestabilnijem ponašanju u kombinaciji s podbulim izgledom i apsurdnim distanciranjem“ na kojem insistira prilikom primanja posetilaca u Kremlju.

Sastanak Vladimira Putina i Emanuela Makrona Foto: Sputnik/Kremlin via REUTERS

Osoba iz obaveštajnih krugova tvrdi – Iz različitih smo izvora dobili podatke koji daju potpuniju sliku o stanju Putinove psihe. U poslednjih pet godina primetne su značajne promene u načinu na koji donosi odluke. Oni oko njega takođe mogu videti i značajne promene u uverljivosti i jasnoći onoga što govori i u tome kako vidi svet oko sebe.

Izvor kaže da njegovu nesposobnost da razmišlja jasno, pojačava nedostatak ‘negativnog fidbeka’, jer ruski vođa jednostavno ‘ne dobija sve podatke o neuspešnim elementima’ invazije u Ukrajini.

Izveštaji govore da je Putin u kućni pritvor stavio šefa odeljenja za spoljne poslove ruske obaveštajne agencije FSB Sergeja Besedu i njegovog zamenika Anatolija Boljuka, te ih krivi za obaveštajne propuste čiji je rezultat serija podbačaja u Ukrajini.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN

Obaveštajni podaci koje su preneli britanski političari višeg nivoa, sugerišu  da je Putin u poslednje vreme doživeo prilično psihološko propadanje uzrokovano fiziološkim faktorima.

Prema njihovim teorijama, Putin pati ili od neke bolesti mozga, poput Parkinsonove bolesti ili nekog oblika demencije, ili da ima rak te da su tretmani koje prima promenili ravnotežu njegovog uma.

Prema poslednjoj teoriji koju u obzir uzimaju „verodostojni izvori“ iz britanske obaveštajne službe, Putinovo mentalno propadanje je posledica dugotrajnog uzimanja steroida što je rezultiralo ‘steroidnim ispadima besa’.

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto:Tanjug/Andrei Gorshkov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Izvori Putinovu odluku da se fizički distancira od posetilaca, navode kao znak straha od ‘komorbiditeta’ – odnosno, dobijanja drugih bolesti koje bi mogle povećati rizik od smrti – ili upotrebe lekova koji suzbijaju imunološki sistem zbog čega je skloniji infekcijama.

Kad se Putin prošlog meseca susreo s Emanuelom Makronom, a ranije i s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, evropski zvaničnici su bili prisiljeni da sede s druge strane ogromnog, nekoliko metara dugog stola.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ruski predsednik je vidljivo prilično natečenog lica i vrata, što takođe može biti nuspojava uzimanja steroida, baš kao što su to i promene u raspoloženju i ponašanju.

Jedan francuski državnik je nakon Makronove posete kazao kako Putin ‘više nije isti’ u odnosu na vreme do pre dve godine kad se zadnji put sastao s francuskim predsednikom te da je u međuvremenu – ‘poludeo’.

Jedan izvor iz britanskih obaveštajnih službi insistira da su informacije o Putinovom zdravlju vrlo pouzdane: „Naša obaveštajna prisutnost u Rusiji je izvanredna. Razlika u kvalitetu podataka naših izvora oko Putina u poređenju sa Sijem i Kinom je zapanjujuća“, preneo je Jutarnji list. 

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Dnjepar u plamenu posle napada ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram