Vladimir Putin i Emanuel Makron
Vladimir Putin i Emanuel Makron Foto: Sputnik/Alexey Nikolsky/Kremlin via REUTERS/EPA-EFE/SARAH MEYSSONNIER

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc pozvali su ruskog predsednika Vladimira Putina na hitan prekid vatre u Ukrajini.

PROČITAJTE JOŠ:

Dvojica evropskih lidera su danas razgovarali telefonom sa Putinom, a razgovor je trajao 75 minuta. Tom razgovora Putin ih je obavestio o razgovorima između Rusije i Ukrajine, saopštio je Kremlj.

Makron i Šolc su apelovali na Putina da „krene ka diplomatskom rešenju sukoba“, rekao je portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt.

On je rekao da je razgovor bio deo tekućih međunarodnih napora da se okonča rat u Ukrajini. Dve strane su se složile da ne otkrivaju dalje detalje razgovora, dodao je on.

Emanuel Makron i Vladimir Putin
Emanuel Makron i Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/KREMLIN POOL / SPUTNIK

Šolc je razgovorao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim pre razgovora sa Putinom o njegovoj „proceni trenutne situacije“ i „složili su se da ostanu u bliskom kontatku“, rekao je portparol.

Oglasilo se i francusko predsedništvo

Zvaničnik francuskog predsedništva rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin nije pokazao spremnost da prekine rat sa Ukrajinom tokom današnjeg razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makrom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, prenosi Rojters.

Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON

Franuska ističe šta bi moglo dalje da se desi:

* Nove sankcije narednih dana treba da budu razmatrane u Briselu. Ove sankcije će uzeti u obzir i nova ratna dešavanja, uključujući opsadu Marijupolja.

* Cilj ovih istorijskih sankcija u „iranskom stilu“ je da se predsednik Putin satera u ćošak i da se odvoji od međunarodne zajednice.

BONUS VIDEO: Dnjepar u plamenu posle napada ruske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare