Foto: TASS / Profimedia, HANNIBAL HANSCHKE/ANATOLY MALTSEV/CLEMENS BILAN/EPA-EFE, Shutterstock, EPA-EFE/Ismael Herrero

Nemački nedeljnik Špigl i televizija ZDF u subotu su objavili rezultate velike istrage, koji su pokazali da svi tragovi napada na gasovode Severni tok vode ka Ukrajini. S obzirom na to da je reakcija nemačkih zvaničnika izostala, Volf Vidman-Šmit iz tima istraživačkih novinara smatra da oni izbegavaju tu temu.

„Naravno, oni ne mogu samo da odmahnu rukom na ozbiljan zločin, ali nisu mogli ni da prestanu da pomažu Ukrajini u ratu protiv Rusije. To nije opcija“, kaže Vidman-Šmit za Dojče vele i dodaje da u Berlinu svi manje-više zaobilaze pitanje kakve su posledice.

Sve ukazuje na ukrajinske „komandose“

Detonacije na dva kraka Severnog toka u septembru prošle godine su praktično prekinule svaku mogućnost da Nemačka direktno dobija jeftini ruski gas. Eksolozija na gasovodu dogodila se u blizini danskog ostrva Bornholm u Baltičkom moru.

Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia, HANNIBAL HANSCHKE/EPA-EFE, Danish Defence Command

Prema izveštaju Špigla i ZDF-a, nemački istražitelji imaju debeo dosije u kojem svi dokazi upućuju na ukrajinske „komandose”. Na primer, podaci kao što su IP adrese pokazuju da su napadači bili u Ukrajini i pre i posle napada.

Odavno je poznato da su diverzanti očigledno koristili jahtu koju su angažovali koristeći falsifikovane pasoše. Otplovili su na pučinu iz Rostocka.

Kako navodi Špigl, sada svi tragovi vode samo u Ukrajinu. Istražitelji, međutim, proveravaju i mogućnost da je reč o ruskoj operaciji izvedenoj tako da bude pripisana Ukrajincima.

„Naravno, i mi pratimo takve tragove, ali za sada nemamo dokaza za njih“, rekao je državni tužilac Lars Ote za „Špigl“ i dodao da u ovom trenutku još ne može da kaže da je diverzija bila „u režiji Ukrajine“. “

Severni tok Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Ignorisali upozorenja

Međutim, malo je verovatno da su saboteri obični građani Ukrajine koji su radili na svoju ruku. Kako prenosi Špigl iz međunarodnih obaveštajnih krugova, ideja Kijeva je bila da odseče glavni izvor prihoda Rusije i „njen najvažniji instrument za ucenjivanje” nemačke vlade.

Doduše, to što tragovi vode u Ukrajinu ne mora da znači da će i do vrha vlasti u Kijevu.

„Čak bih rekao da stručnjaci za obaveštajne službe i bezbednost smatraju da je malo verovatno da je ukrajinski predsednik Zelenski znao za akciju“, naveo je novinar Volf Vidman-Šmit.

Za Berlin je pikantno što informacije o napadu na Severni tok tačno odgovaraju onome na šta su upozoravale američka CIA i holandske tajne službe tri meseca pre napada.

Foto:REUTERS/Serhii Nuzhnenko; ABACA / Abaca Press / Profimedia

Vašington post je još u junu prošle godine pisao da je CIA dobila upozorenja od „evropske tajne službe“. Kasniji medijski izveštaji pominju Holandiju i da je mozak operacije bio ukrajinski general Valerij Zalužni.

Kako Spiegel i ZDF sada otkrivaju, obaveštajci su takođe govorili o planiranom napadu na Turski tok na dnu Crnog mora. Taj gasovod vodi do Turske, pa dalje do Srbije i drugih balkanskih zemalja. Nejasno je zašto planovi za tu diverziju nisu sprovedeni.

Kancelar ćuti

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fazer veruje da će protiv diverzanata na kraju biti podignuta optužnica.

„Nadam se da će državni tužilac pronaći dovoljno dokaza da optuži počinioce“, rekla je ona za Špigl i dodala da im se mora suditi.

Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE,Shutterstock, EPA-EFE/MARIASENOVILLA

Međutim, kako piše ZDF, Nemačka ne može da vodi istragu u Ukrajini.

Pročitajte još:

„Savezna vlada se do sada uzdržavala od traženja pravne pomoći od Ukrajine jer bi onda nemački istražitelji morali da podele ono što znaju sa Ukrajincima“, navodi se u tekstu i dodaje da Berlin ne veruje Kijevu.

On piše i da kancelar Olaf Šolc za sada ne zauzima stav, i da iz njegovog kabineta novinarima samo poručuju da je istraga u toku i da treba da sačekaju rasplet.

Ali kako sve više tragova vodi u Ukrajinu, prema istražiteljima, raste i pritisak da se zauzme zvaničan stav, pa čak i ako počinioci nikada ne završe pred nemačkim sudom“.

Inače, radovi na eventualnoj remontu Severnog toka do danas nisu počeli. Prema mišljenju stručnjaka, ako se predugo čeka, cevi će koordinati zbog slane vode i ceo cevovod će završiti u starom gvožđu.

BONUS VIDEO Sabotaža ili viša sila: Ko je probušio Severni tok 1 i 2? Gosti: Darko Obradović i Miloš Zdravković