Foto: MARTIN BERNETTI / AFP / Profimedia

Stotine ljudi, među kojima su i deca, razbolelo se zbog izloženosti toksičnom zagađenju u čileanskim gradovima Kvintero i Pučunkavi. Ovaj region se smatra "žrtvovanom zonom" zemlje.

Najmanje 105 ljudi, među kojima su i deca, potražilo je lečenje zbog trovanja između 6. i 8. juna u Kvinteru i Pučunkavi, dva grada koja se nalaze na stotinak kilometara od čileanske prestonice Santjaga. Žrtve su imale simptome kao što su vrtoglavica, glavobolja, respiratorni problemi, peckanje u očima, mučnina i još mnogo toga – zbog najvećeg nivoa sumpor-dioksida u toj oblasti 6. juna ujutru.

Oni koji su pogođeni zagađenjem lečeni su u medicinskim centrima, dok su škole bile zatvorene nekoliko dana.

„Za decu je to bila dvostruka kazna: bila su otrovana i lišena obrazovanja“, rekao je Manuel Mizaro Peres, stanovnik Kvintera i direktor NVO Mreža detinjstva Čile.

Nedelju dana kasnije u Kvinteru je prijavljeno više slučajeva trovanja. Gradonačelnik je 15. juna izvestio da je oko 265 dece primljeno u bolnicu. Dan kasnije, štampa je izvestila o dodatnih 20 slučajeva.

Prethodni slučajevi trovanja

Problemi poput ovog se ponavljaju u ovoj oblasti, u kojoj živi oko 50.000 ljudi. U 2018. godini, više od 1.700 ljudi je iskusilo simptome trovanja. U 2011. godini obolelo je oko 30 dece. Stanovnici ukazuju na zagađanje iz lokalnog industrijskog parka koji je država razvila 1950-tih godina. Park sada sadrži elektrane na ugalj, rafineriju bakra i nafte i hemijska postrojenja. Grinpis je ovom mestu dao nadimak „čileanski Černobilj“.

Ova oblast je jedna od pet čileanskih „žrtvovanih zona“ zbog teške industrijalizacije i zagađenja.

Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Ipak, čileanski nadzornik za životnu sredinu rekao je 8. juna da još „nije moguće utvrditi“ tačno poreklo zagađenja 6. juna. Međutim, vlasti su naredile kompanijama da preduzmu mere za smanjenje zagađenja. Nijedna od ovih kompanija nije dala objašnjenje.

„Imam problema sa bubrezima, alergije…“

Gledis Olivares (56) nastavnica je u školi La Greda u Pučunkaviju gde živi poslednje 24 godine.

U ponedeljak 6. juna desetak njenih učenika je imalo mučnine i glavobolje, kao i bolove u stomaku i vrtoglavice. I njoj nije bilo dobro, pa se obratila direktoru. Hitna pomoć nije odvela sve đake već samo najteže slučajeve.

Istakla je da se ovo dešavalo i ranije i da je u njenoj školi bilo slučajeva trovanja i 2011. godine. Navela je da je škola tada bila zatvorena dva-tri meseca, a da su analize krvi pokazale tragove zagađenja u telima dece.

Foto: Javier ARAOS / AFP / Profimedia

Naglasila je da škola premeštena nekoliko kilometara dalje, ali da je situacija i dalje loša. Kaže da deca o tome govore samo kada im je loše, ali da mnogi imaju intelektualne nedostatke kao i smetnje u učenju što ona smatra posledicom zagađenja. Dodaje da i sama ima problema sa zdravljem.

PROČITAJTE JOŠ:

„Imam problema sa bubrezima, alergije, a morala sam da odstranim jajnik jer sam imala kvržicu. Jedan od mojih kolega je umro u 54. godini. Mi smo rezignirani, znamo da ćemo umreti od raka. Ovde industrije zagađuju na račun našeg zdravlja“, rekla je.

Navodi da je preseljenje komplikovano jer ovde živi jako dugo. Bile su joj potrebne godine da dobije kuću.

„Osim toga, odlučna sam da svojim učenicima stavim do znanja da imaju pravo na zdravlje i obrazovanje i da mogu da živi u nezagađenom okruženju“, rekla je.

Godinama su stanovnici i lokalne vlasti osuđivale zagađenje u ovoj oblasti, ali i nedostatak akcija Vlade da ga smanje.

Predsednik Čilea Gabrijel Borić, najavio je 17. juna uveče da će fabrika Ventanas, postepeno biti zatvorena zbog stalnih problema sa zagađenjem. Ova fabrika je jedna od onih koje rade u blizini Kvintera i Pučunkavija.

BONUS VIDEO: Srbiji preti svetlosno zagađenje – Kako utiče na ljude, biljke i životinje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar