Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER,EPA-EFE/BUNDESWEHR HANDOUT, REUTERS/Nicolas Economou/File Photo/File Photo,REUTERS/Isabel Infantes

Visoke temperature i jači vetar stigli su u nedelju do istočnih saveznih država Nemačke, izazivajući požar u oblasti jugozapadno od glavnog grada Berlina.

Državna meteorološka agencija saopštila je da je živa dostigla 38 stepeni Celzijusa na nekim mernim stanicama na istoku, nakon što je dostigla slične temperature na zapadu zemlje dan ranije.

Meštanima oko 20 sela je naređeno da se evakuišu jer se šumski požar, koji bukti od petka, približio njihovim kućama. Drugima je rečeno da se pripreme za odlazak u narednih nekoliko sati, prenosi Dojče vele.

Foto: REUTERS/Isabel Infantes

Ranije je portparol vatrogasne brigade rekao da se oblast požara proširila na oko 100 do 110 hektara, oko 70 kilometara od Berlina. Za pomoć u akciji gašenja požara angažovan je vojni helikopter.

Foto: REUTERS/Isabel Infantes

Ekipe Hitne pomoći su do sada uspele da spreče vatru da pređe glavni put B102 koji je zatvoren za saobraćaj. Nemačka je doživela brojne požare poslednjih dana nakon perioda intenzivnih vrućina i malo kiše.

Foto: REUTERS/Isabel Infantes

Prognostičari su rekli da će oluje sa grmljavinom verovatno doneti hladnije vreme sa zapada do nedelje uveče.

Grčko ostrvo pogođeno požarima

Takođe u nedelju, šumski požar je nastavio da besni van kontrole na centralnoj Eviji, drugom po veličini ostrvu u Grčkoj.

Foto: REUTERS/Nicolas Economou/File Photo/File Photo

Podstaknut jakim vetrovima, vatra se proširila padinama planinske šume u Gaji.

Foto: REUTERS/Isabel Infantes

Vlasti su naredile evakuaciju sela Kremastos iz predostrožnosti jer se vatra približila čak 800 metara od nekih kuća. Oko 70 vatrogasaca borilo se sa požarom na zemlji, a iz vazduha je vatrenu stihiju gasilo devet aviona i četiri helikoptera.

Foto: REUTERS/Isabel Infantes

Evija je prošlog leta pretrpela razorne šumske požare koji su uništili oko trećinu njenog šumskog prokrivača.

PROČITAJTE JOŠ:

U međuvremenu, vatrogasci u Španiji su se borili da obuzdaju šumske požare koji su besneli nekoliko dana kao rezultat toplotnog talasa koji je doneo rekordne temperature za jun. Živa u termometru se podigla iznad 40 stepeni Celzijusa – temperature kakve se obično viđaju u avgustu.

Najveća šteta je u provinciji Zamora, gde je oko 25.000 hektara zemlje uništeno. Požar je nestao udarom struje u sredu, iako su nedostatak padavina i udari vetra stvorili uslove da se požar razbukti.

Pad temperatura u Španiji

Španske vlasti su saopštile da su temperature pale u nedelju ujutro, dajući malo predaha za 650 spasilaca koji se bore da sačuvaju vegetaciju od požara.

Požari su bili aktivni u tri dela severoistočne Katalonije: u Leidi, u Taragoni i u parku prirode u Garafu, južno od Barselone. Vatrogasci su rekli da su reagovali na preko 200 različitih šumski požara samo u Katalonije protekle nedelje.

Stručnjaci su upozoravali da su visoke temperature uzrokovane zabrinjavajućim trendovima klimatskih promena.

BONUS VIDEO: Bukte šumski požari u okolini Atine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar