Foto:Screenshot/Youutbe/AIRLIVE net

Na motoru Boinga 777 koji se pokvario tokom leta u SAD-u otkriveni su znakovi "zamora matala", prenosi BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

Nedugo nakon što je avion poleteo iz Denvera došlo je do kvara na jednom od motora koji se zapalio i raspao, a delovi su pali na naseljeno područje. Avion se potom vratio na aerodrom, nakon čega je pokrenuta istraga o uzrocima kvara. Sada je ustanovljeno da je jedna od lopatica turbine motora pokazivala znakove „zamora metala.“

Nacionalni odbor za bezbednost transporta (NTSB) će nastaviti istragu, prenosi BBC.

Kompanija Junajtid Erlajns, u čijem je vlasništvu pomenuti Boing, odmah je povukla iz upotrebe sve avione ovog tipa. Boing je takođe preporučio svim ostalim kompanijama koje ga koriste da prizemlje svoje avione kako bi se obavile provere. Navodno je prizemljeno 128 aviona kompanija Junajtid Erlajns, Idžipter, kao i japanskih i južnokorejskih kompanija.

NTSB je saopštio da su lopatice „Pret i Vitni“ motora pukle i da je jedna od njih pokazala znakove „zamora materijala“, odnosno metala, a istražitelji veruju da je prilikom pucanja ta lopatica polomila drugu.

Lopatice će biti poslane u laboratoriju proizvođača motora na dodatne analize.

U avionu je bio 231 putnik, a avio je leteo za Honolulu. Prilikom kvara se čula eksplozija, a avion je počeo da se trese i da gubi gubi na visini. Ipak, srećom se uspešno vratio na aerodrom, a ostaci motora koji su pali na to nisu nikoga povredili.

Istog dana se pokvario i motor teretnog aviona Boing 747 u Holandiji, prenosi Klix.ba. Delovi su pali na tlo pa su povredili dve osobe i oštetili krovove objekata kao i automobile. Taj avion je leteo iz Mastrihta prema Njujorku ali je sleteo u Lijež u Belgiji.

Kvarovi motora aviona su retki, ali opasni iako avioni mogu leteti nekoliko sati i sa samo jednim motorom. Međutim, delovi motora mogu ozbiljno da oštete ostatak aviona.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare