boing 777
Foto: Michael Ciaglo / Getty images / Profimedia

Amerika je najavila dodatne inspekcije aviona "boing 777" s istim tipom motora koji je zbog kvara u subotu doveo do raspadanja aviona iznad Denvera, a Japan je obustavio njihovu upotrebu dok razmatra koje mere treba preduzeti. 

Federalna administracija za avijaciju, (FAA) najavila je dodatne preglede aviona Boing 777 s motorima Pratt & Whitney 4000, nakon što je avionu United Airlinesa u subotu otkazao desni motor zbog, delovi krenuli da otpadaju.

Avion sa 231 putnikom i 10 članova posade bio je primoran da se vrati na aerodrom u Denveru. Nije bilo povređenih.

Na slikama koje je policija objavila videli su se ostaci aviona razbacanio po okolini, a snimci pokazuju kako gori motor, avion obavijen crnim dimom…

 

„Boeing Co“ se u nedelju oglasio i preporučio avio prevoznicima obustavljanje rada 69 aviona „boing 777“ koji su trenutno u upotrebi po svetu (kao i 59 koji stoje u skladištu) sve dok se ne utvrdi odgovarajući protokol inspekcije.

United Airlines je juče rekao da će dobrovoljno i privremeno ukloniti svoja 24 aktivna aviona tog tipa iz svog rasporeda.

Pročitajte još:

United je inače jedina američka kompanija koja koristi te avione, prema FAA, a ima ih još u Japanu i Južnoj Koreji.

Kao odgovor na incident, Japan je svojim avio kompanijama zabranio, a zatražio je i od svih prevoznika koji koriste „boing 777“ sa istim motorom da izbegavaju njegov vazdušni prostor, preneo je BBC.

FAA će održati sastanak sa „Boingom“ i predstavnicima kompanije koja je napravila motor.

Za sada je utvrđeno da su se polomile dve lopatice unutar motora i da je bilo oštećenja i na drugima. Glavni deo trupa aviona pretrpeo je manju štetu.

*

*

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar