Foto:EPA-EFE/MAST IRHAM

Iz američke kompanije za proizvodnju aviona Boing preporučeno je da se prizemlji svih 777 letelica koje lete širom sveta, jer se na jednoj od njih pokvario motor, prenosi BBC na srpskom. Tokom vikenda se pisalo o tome kako su dva Boingova aviona zadesile nesreće, pa se ova kompanije opet našla u centru pažnje zbog loših vesti. Ovaj događaj je mnoge podsetio na ranije nesreće u kojima su učestvovali avioni kompanije Boing, a neretko se dešavalo da su nesreće imale fatalan ishod.

PROČITAJTE JOŠ:

Raspali se avioni

Tek što su u subotu uzleteli, čak dva Boingova aviona zadesila je nesreća. Naime, iznenada su se dogodili kvarovi na motorima, koji su se potom zapalili, a onda su delovi aviona jedan po jedan otpadali i padali na tlo. Povređeno je nekoliko ljudi, i uništeno više kuća i vozila.

Delovi aviona koji su leteli po vazduhu i padali na tlo povredili su dve osobe u Holandiji, oštetili više vozila i kuća u ovoj zemlji, ali i u SAD, gde je takođe došlo do istog incidenta.

Nemačka novinska agencija dpa prenosi da je u subotu kratko ubrzo posle poletanja Boinga 747 sa aerodroma Mastriht Achen za Njujork izbio požar na jednom od četiri motora aviona. Nekoliko komada metala palo je na tlo u severnom delu Mersena u Holandiji i povredilo dve osobe.

Jednu stariju ženu pogodio je deo metala u glavu i odvezena je u bolnicu, a lakše je povređeno i jedno dete koje je pretrpelo opekotine. Avion je prisilno sletio u Belgiju, a istraga je u toku.

U Sjedinjenim Američkim Državama, u avionu Junajtid erlajns zapalio se motor ubrzo nakon poletanja iz Denvera za Havaje u subotu, a veliki delovi metala padali su na stambeni deo grada Brumfilda pre nego je avion sigurno sleteo, saopštile su vlasti. U avionu ni na zemlji nema povređenih.

Na videu snimljenom iz samog aviona s 231 putnikom i 10 članova posade može se videti da desni motor gori i klima se na krilu Boinga 777.

Na snimcima poziva u pomoć koji su dobijeni s veb stranice LiveATC, koja emituje komunikacije u avio saobraćaju, može se čuti da je pilot zatražio hitno odobrenje da se vrati u Denver.

“Imamo kvar na motoru, moramo da se okrenemo”, rekao je pilot, bez panike u glasu.

U međuvremenu stanovnici Brumfilda, predgrađa Denvera, pronašli su velike delove aviona rasute po gradu, uključujući veliki kružni komad metala koji je sleteo u dvorište Kirbija Klementa. Iz Savezne uprave za aviosaobraćaj saopštili su da su “dobili izveštaje o delovima aviona koji su popadali na tlo iznad kojeg je leteo” i dodali da će agencija i Nacionalni odbor za sigurnost prevoza istražiti incident.

Pad aviona u Indoneziji

Početkom januara ove godine indonežanske vlasti su objavile da je ubrzo nakon poletanja iz Džakarte pao putnički avion „boing 737“.

U avionu „Srivijaja Era“ bile su 62 osobe. Letelica je nestala s radara četiri minuta nakon poletanja za grad Pontianak. Na mesto pada odmah je upućeno je više od 10 brodova.

Avion kompanije „Srivijaja Er“ je poleteo sa aerodroma u Džakarti u subotu u 14.36 po lokalnom vremenu. Nekoliko minuta kasnije, u 14.40, zabeležen je poslednji kontakt sa letelicom, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja.

Uobičajeno vreme leta od Džakarte do Pontianaka je 90 minuta. Avion nije poslao poziv za pomoć, rekao je šef agencije za traganje i spasavanje. Veruje se da je izgubio na visini više od 3.000 metara za manje od mnuta, pokazuju podaci sajta Flightradar24.

Svedoci navode da su čuli najmanje jednu eksploziju. Jedan ribar je rekao za Bi-Bi-Si da je video pad aviona i da je pilot pokušao da se vrati.

Avion je bio star 26 godina. Reč je modelu 737-500. Direktor „Srinivaja Era“ Džeferson Irvin Džauvena je rekao da je letelica bila u dobrom stanju.

Kompanija je osnovana 2003. godine, i leti na destinacije u Indoneziji i na druge aerodrome u jugoistočnoj Aziji.

Pad aviona u Etiopiji

Američki proizvođač aviona Boing pod lupom bio je javnosti nakon što se na letu Etiopijan erlajnsa u martu 2019. godine srušio njihov novi model.

Poginulo je svih 157 putnika na letu, uključujući i jednog državljanina Srbije. Istraživači su pronašli crnu kutiju na mestu pada aviona, saopštila je državna televizija Etiopije. Na njoj je snimak glasa pilota, prenosi BBC na srpskom.

To je drugi pad Boinga 737 za pet meseci, nakon što se u oktobru 2018. godine srušio avion u Indoneziji.

Avion na letu ET302, srušio se u 8:44 po lokalnom vremenu, samo šest minuta nakon što je poleteo iz Adis Abebe, saopštili su iz Etiopijan erlajnsa. Delovi aviona, kao i olupina, pronađeni su 60 kilometara od glavnog grada.

Pilot je prijavio probleme i tražio da se vrati u Adis Abebu, saopštila je kompanija. U avionu je bilo 149 putnika i osam članova posade.

Među poginulima su, između ostalih, 32 Kenijca, 18 Kanađana, osam Amerikanaca, sedam Britanaca i jedan državljanin Srbije, saopšteno je u Adis Abebi.

Srušio se avion u Hjustonu

Kargo avion Boing 767 u kojem su bile tri osobe srušio se krajem februara 2019. godine u zaliv nedaleko od aerodroma u Hjustonu, prenose agencije.

Avion je leteo od Majamija do Hjustona, a radar je sa letelicom izgubio kontakt na oko 48 kilometara jugoistočno od aerodroma, saopštila je federalna avio agencija, prenijela je agencija Rojters.

Otkrivanje delova aviona i ljudi iz aviona bilo je otežano zbog močvarnog područja.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare