Čekajući Erdogana FOTO: Twitter

Dok čitav svet strahuje od sledećih poteza ruskog predsednika Vladimira Putina, njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan jednim potezom mu je jasno stavio do znanja da to nije slučaj i sa njim. Naime nakon samita u Teheranu Erdogan je upadljivo kasnio na fotografisanje sa Putinom.

Novinari su zabeležili trenutak kada je Putin ušao u prostoriju i očekivao Erdogana da mu se pridruži, ali umesto toga, ostao je da stoji sam ispred objektiva.

Na snimku koji je snimljen uoči sastanka u utorak vidi se kako se Putin vrpolji, premešta sa noge na nogu i nelagodno se smeška skoro čitav minut pre nego što ga Erdogan konačno dođe.

Kada se Erdogan na kraju pojavio, Putin je pustio-nezadovoljno odmahnuo rukama ka njega.

„Onih 50 sekundi koje je Erdogan naterao Putina da čeka i izgleda iznemoglo govori o tome koliko se toga promenilo rata u Ukrajini“, rekla je Džojs Karam, viši dopisnik medijske organizacije National Njuz.

Pročitajte još:

Inače, Putin je poznat kao lider koji namerno drži svetske lidere na čekanju ponekad i satima. Putin je 2003. zakasnio na kraljicu 14 minuta, a godinu dana ranije držao je roditelje dece poginule u avionskoj nesreći da čekaju dva sata na groblju.

Putin je zakasnio sat vremena na svom sastanku sa papom Franjom u Vatikanu u junu 2015.

Godine 2018. tadašnji američki predsednik Donald Tramp čekao je 45 minuta uoči zakazanog samita u Helsinkiju sa ruskim predsednikom.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Angela Merkel je 2014. godine čekala četiri sata i 15 minuta na sastanak sa Putinom, dok je Viktor Janukovič, kada je bio ukrajinski predsednik, jednom čekao četiri sata pre nego što je seo sa ruskim liderom.

Kasnio je i na sastanak sa Erdoganom u Moskvi 2020. na kojem je turski predsednik čekao toliko dugo da uđe u salu za sastanke da je seo. Turski mediji su tada izvestili da su Erdogan i njegova pratnja ostali poniženi pošto su bili primorani da čekaju u predsoblju. Zbog toga mnogi sugerišu da je ovo njegova „slatka osveta“.

Zašto su se sastali?

Turska, članica NATO-a, ima posebnu odgovornost prema Konvenciji iz Montrea iz 1936. za pomorski saobraćaj u Crnom moru. Predlaže se da Rusija dozvoli ukrajinskim brodovima za žito da napuste Odesu određenim rutama sve dok se vrše provere da brodovi ne nose oružje.

Vladimir Putin, Ebrahim Raisi i Redžep Tajip Erdogan Foto: TANJUG/Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Iako je Putin pohvalio turskog lidera za posredovanje u pregovorima, rekavši da je postignut određeni napredak, bio je manje impresioniran Erdoganovim ambicijama da izgradi tampon zonu južno od tursko-sirijske granice.

Erdogan tvrdi da bi tampon zona zaštitila Tursku od napada sirijskih Kurda i tvrdi da „nije moguće očekivati da Turska sedi besposlena i podalje od ovog problema“.

BONUS VIDEO Rusija objavila snimke uništavanja HIMARS i HARPUN sistema Ukrajinske vojske

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (8)