Poljska, Izabela, abortus, zakon, protest
Foto: EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI/LUKASZ GAGULSKI

Pre tačno godinu dana u Poljskoj je stupio na snagu kontroverzni zakon o zabrani aborusa. Poljakinje, prema tom zakonu, pravo na abortus imaju samo u slučajevima silovanja ili incesta ili kada trudnoća ugrožava život majke.

Od tada do danas, u Poljskoj je zabeleženo nekoliko slučajava smrti mladih žena kojima su lekari mogli da spasu život, ali pozivajući se na ovaj zakon nisu reagovali.

Pročitajte još:

Takođe, nevladine organizacije upozoravaju na povećan broj ilegalnih abortusa u Poljskoj, ali i sve češći odlazak preko granice u susedne zemlje na ovu proceduru.

U jednoj rečenici – Poljska je danas, zahvaljujući ovom zakonu i konzervativnoj vladi koja ga čvrsto podržava, zemlja u Evropi u kojoj je možda najopasnije zatrudneti.

U prilog toj tezi govore i dva slučaja koja su podigla veliku buru i Poljskoj, ali i u celoj Evropi – smrt tridesetogodišnje žene po imenu Izabela u septembru 2021. godine i smrt Agnješke T. 25. u januaru ove godine. Obe bi možda bile žive, da lekari u strahu od kazni koje zakon propisuje, nisu odbili da reaguju.

Slučaj koji je pokrenuo proteste 

Izabela (30) otišla je u bolnicu u septembru nakon što joj je pukao vodenjak u 22 nedelji trudnoće. Analize koje su lekari uradili pokazale su brojne defekte na fetusu.

„Beba ima 485 grama. Za sada, zahvaljujući zakonu o abortusu, moram da ležim. I ne mogu ništa. Čekaće dok ne umre ili nešto počne, a ako ne, mogu da dobijem sepsu“, rekla je Izabela u SMS poruci svojoj majci.

Lekari nisu želeli da izvrše abortus ni kada je utvrđeno da njenom fetusu nedostajala amnionska tečnost, te su čekali da fetus umre sam.

Poljska protest abortus
Protest u Poljskoj Foto:Lukasz Cynalewski/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

Kada je snimak pokazao da je fetus mrtav, lekari u bolnici u Pščini, na jugu Poljske su odlučili da urade carski rez. Ipak Izabelino srce je stalo na putu do operacione sale, a ona je preminula uprkos naporima da je reanimiraju.

Prema tvrdnjama advokatice njene porodice, umrla je zbog septičkog šoka.

Nakon što je njena tragična priča dospela u javnost, širom Poljske izbili su masovni protesti, ali ništa se nije promenilo.

Bolničko osoblje je pozvalo sveštenika

Nekoliko meseci kasnije, Agnješka T. umrla je pod sličnim okolnostima.

Ona je 21. decembra 2021. godine u prvom tromesečju blizanačke trudnoće primljena u bolnicu Blažene Device Marije u Čenstohovi.

Agnieszka
Agnieszka Foto:Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prvi fetus je umro u materici 23. decembra, ali su lekari odbili da ga uklone, a Agnješkina porodica tvrdi da se „njeno stanje brzo pogoršalo“.

Pročitajte još:

Takođe, Agnješkina porodica tvrdi da je kontakt sa bolnicom bio veoma loš i da su čelnici odbili da podele rezultate njenih medicinskih testova, pozivajući se na smernice o poverljivosti. Kažu da su doktori „insinuirali“ da bi Agnješkino stanje koje se brzo pogoršavalo moglo biti uzrokovano BSE-om, opšte poznatom kao „bolest kravljeg ludila“ i sugerisali da je jela sirovo meso.

Bolnica je čekala da otkucaji srca drugog blizanca takođe prestanu nedelju dana kasnije, a zatim još dva dana pre nego što je prekinula trudnoću 31. decembra.

Posle prekida trudnoće, bolničko osoblje je pozvalo sveštenika da obavi sahranu za blizance, rekla je Agnješkina porodica.

Agnješka je umrla 25. januara nakon nekoliko nedelja provedenih u bolnici. Njena porodica sumnja da je umrla od posledica septičkog šoka, ali bolnica nije navela tačan uzrok smrti u izveštaju.

BONUS VIDEO Pravo na abortus- Željko Vasić, Mima Fazlagić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar