Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Slučaj trudnice iz Poljske koja je preminula jer lekari nisu hteli da urade abortus iako joj je život bio ugrožen, a fetus se nepravilno razvijao, izazvao je burne reakcije. Poljaci su masovno izašli na ulice da negoduju, smatrajući da je život mlade žene mogao da bude spasen da lekari nisu čekali da fetus umre i tako ispoštuju kontroverzni zakon. Abortus je i dalje u mnogim zemljama sveta tabu tema. Brojni su slučajevi rigoroznih zakona poput poljskog, ali ima zemalja gde gde je pogled na ovo pitanje vrlo liberalan.

PROČITAJTE JOŠ:

Skoro dve trećine žena na svetu živi u zemljama u kojima se abortus može dobiti na lični zahtev iz širokog spektra društvenih, ekonomskih i ličnih razloga. Mnoge zemlje koje dozvoljavaju abortus imaju ograničanja kako bi se izvela ova procedura (većinom je abortus dozvoljen do 12. nedelje trudnoće na zahtev).

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija, podaci koji su prikupljeni do 2019. godine pokazuju da je abortus dozvoljen u 98 odsto zemalja kako bi se spasio život žene.

Drugi prihvaćeni razlozi za abortus su očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja žene, a dozvoljeni su u 72 odsto država, a u slučaju oštećenja fetusa 61 odsto zemalja.

Trudnica
Ilustracija: Shutterstock

Abortus iz ekonomskih ili socijalnih razloga dozvoljen je u 37 odsto država, dok je na zahtev žene dozvoljen u 34 odsto zemalja uključujći SAD, Kanadu, kao i većinu evropskih zemalja.

Evropa

Uprkos velikim razlikama u ograničenjima pod kojima je abortus dozvoljen, ova procedura legalna je u većini evropskih država. Izuzeci su Malta, Vatikan, Lihtenštajn i Andora, i od prošle godine Poljska, gde je abortus nezakonit ili strogo ograničen. Na drugom mestu po ograničenjima je Monako.

Ograničenja abortusa su najstrožija u zemljama koje strogo poštuju katoličku religiju.

SAD

U Sjedinjenim Državama odlukom Vrhovnog suda iz 1973. godine abortus je legalizovan širom zemlje. Ipak, okvir koji je postavio Vrhovni sud je veoma liberalan, dok u praksi situacija varira od jedne savezne države do druge.

Dana 29. juna 2020. godine, Vrhovni sud je ponovo potvrdio pravo na abortus nakon što je poništio zakon iz Luizijane kojim je ova procedura bila ograničena. Teksas je 1. septembra 2021. godine usvojio jedan od najrestriktivinijih zakona o abortusu u SAD, zabranjujući prekid trudnoće nakon 6. nedelje od početka drugog stanja.

Najrestriktiviji zakoni

Stogi zakoni o abortusu karakteristični su za Latinsku Ameriku, sa izuzetkom Paname i Argentine koja je ove godine legalizovala prekid trudnoće, zatim za Afriku, Bliski istok, azijsko-pacifički region…

U Latinskoj Americi manje od tri odsto žena živi u zemljima sa liberalim zakonima o abortusu. Katolička crkva, koja se protivi se legalizaciji abortusa, u ovom regionu je vrlo uticajna.

Abortusi na zahtev su dozvoljeni na Kubi, u Argentini i Urugvaju, a zabranjeni su skroz u Hondurasu, Salvadoru, Dominikanskoj Republici, Nikaragvi i Surinamu.

U Meksiku, Gvatemali, Venecueli, Brazilu, Paragvaju i Čileu abortus je dozvoljen samo u slučajevima da se ženi sačuva život, a u Kolumbiji, Ekvadoru i Peruu u slučaju očuvanja zdravlja žene.

Neke od zemalja Centralne Amerike posebno El Salvador, takođe su privukle međunarodnu pažnju zbog veoma nasilne primene zakona o abortusu, uključujući zatvaranje žrtve grupnog silovanja zbog ubistva nakon što je rodila mrtvorođenu bebu i bila optužena za pokušaj ilegalnog abortusa.

Afrika i Azija

Što se Afrike, tiče abortus nije dozvoljen u Egiptu, Mauritaniji, Senegalu, Sijera Leoneu, Kongu, Madagaskaru, a na zahtev može da se obavi u Tunisu, Južnoj Africi i Mozambiku.

U pojedinim zemljama Afrike abortus je dozvoljen samo u slučajevima da se sačuva život žene, a u većini slučajeva je dozvoljen samo ako je potrebno da se sačuva zdravlje žene.

U Azije zabranu abortusa je na snazi u Iraku, kao i na Filipinima. U slučajevima kada je potrebno da se spasi život žene ova procedura može biti izvedena u Siriji, Iranu, Avganistanu, Jemenu, Omanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Šri Lanki, Bangladešu, Butanu, Mjamaru, Indoneziji i Papua Novoj Gvineji.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar