Poljska, Izabela, umrla trudnica, protesti
Foto: EPA-EFE LESZEK SZYMANSKI/Adam Warzawa

Majka Poljakinje Izabele (30), koja je preminula je 22. septembra, objavila je poslednje poruke koje je dobila od svoje ćerke. U njima ona piše majci kako je uverena da je zbog strogog zakona o abortusu lekari ne žele da izvade fetus iz nje sve dok on ne umre. Advokatica Jolanta Budzovsk, koja zastupa porodicu, tvrdi da je to i razlog Izabeline smrti.

PROČITAJTE JOŠ:

Naime, abortus u Poljskoj je dozvoljen samo ako je trudnoća posledica silovanja, nastala iz incestnog odnosa ili kada ugrožava zdravlje i život majke. Stoga, lekari nisu želeli da pomognu Izabeli i izvše abortus kada joj je u 22. nedelji njenom fetusu nedostajala amnionska tečnost, te su čekali da fetus umre sam.

Prema tvrdnjama advokatice to je rezultiralo septičkim šokom, što je potom dovelo do njene smrti. Naime, kada je snimak pokazao da je fetus mrtav, lekari su odlučili su da urade carski rez. Izabelino srce stalo je na putu do operacione sale uprkos naporima lekara da je reanimiraju.

Poljska, Izabela, umrla trudnica, protesti
Foto: EPA-EFE/Adam Warzawa

Ove tvrdnje dodatno su pojačale nezadovoljstvo žena u Poljskoj. Demonstranti u Poljskoj su sa svećama i transparentima marširali kroz desetine poljskih gradova, uključujući Pščinu u južnoj Poljskoj, gde je trudinica, koja je preminula 22. septembra, živela, prenosi Rojters. Podršku ženama Poljske pružile su i žene iz Srbije, koje su na Tviteru kritikovale stroga zakonska ograničenja u ovoj zemlji.

Poruke koje je Izabela slala iz bolnice

Ona je svojoj majici iz bolnice napisala kako je zabrinuta za svoj život, a ubrzo nakon toga je preminula usled septičkog šoka, prenosi notesfrompoland.com.

„Dete ima 485 grama. Neće početi sa intervencijom dok ne umre. Mogu da dobijem sepsu, a oni ne žele ništa da ubrzaju. Srce mora da prestane da kuca da bi bilo šta preduzeli“, napisala je majci u poslednjoj poruci.

Protest u Poljskoj zbog preminule trudnice Izabele Foto:EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

U drugoj poruci je svojoj majci rekla da se oseća da je tretiraju kao inkubator sve dok fetus ne umre, „dok dete pati“.

Njena majka je u razgovoru za TVN tvrdila da ih je dok su lekari čekali smrt fetusa, Izabeta više puta obaveštavala o sopstvenim simpotomima, ali da niko nije pratio njeno stanje. Imala je svoj termometar i pisala je majci da ima temperaturu 39,9 i da drhti.

Tek kada su otkucaji srca fetusa prestali, lekari su izvršili carski rez, kaže Izabelina majka. Ali bilo je prekasno da se spasi život njene ćerke.

„Govorila je da želi da živi“

Gardijan je preneo reči žene koja je delila bolničku sobu sa preminulom trudnicom iz Poljske.

Ta žena je za poljsku TVN izjavila da i dalje čuje Izabeline reči „da želi da živi, da ne želi da umre i da ima za koga da živi“.

Poručila je da je bolničko osoblje odbilo da izazove porođaj pre nego što je fetus preminuo. Dodala je da je Izabela oseća da nešto nije kako treba, ali da su joj govorili da srce fetusa kuca i da ako kuca onda mora da je sve u redu.

Poljska protest abortus
Protest u Poljskoj Foto:EPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

Vest koja je uzdrmala Poljsku

Otkako se prošle nedelje pojavila vest o Izabelinoj smrti, bolnlica je saopštila da su sve njene akcije „vođene brigom za zdravlje i život i pacijenta i fetusa“. Tužioci su otvorili istragu o slučaju, dok je ministarstvo zdravlja naložilo reviziju bolnice.

Juče je takođe saopšteno da je poverenik za profesionalnu odgovornost pokrajinske lekarske komore zatražio materijal od tužioca da bi se utvrdilo da li je bilo nesavesnog osoblja.

Juče je objavljeno otvoreno pismo koje su potpisali advokati, lekari specijalisti i sveštenici, koji su protestovali zbog „dezinformacija“ oko ovog slučaja.

„Neprihvatljivo je koristiti ovu situaciju za podsticanje političkih sporova i društvenih nemira“, napisali su oni, upozoravajući da bi to moglo da dovede do „novih akata agrecije na katolike… kao što se dogodilo u jesen 2020. godine“. Prošle godine tokom masovnih protesta protiv zabrane abortusa, neki demonstranti su gađali crkve, prenosi notesfrompoland.com.

Poljska protest abortus
Protest u Poljskoj Foto:Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Poslanik iz poljske vladajuće partije Marek Suski, takođe je tvrdio da Izabelina smrt „nema nikakve veze sa zakonom o abortusu“.

„Činjenica da ljudi umiru je biologija“, rekao je on. „I nažalost ponekad žene umiru na porođaju“.

Ipak, mnogi pozicioni političari i grupe za ženska prava okrivili su zabranu abortusa za tragediju.

Vlada je poručila da sudska presuda ne može biti kriva za Izabelinu smrt, već da je u pitanju greška lekara, a poljski ministar zdravlja Adam Njeđelski obećao je da će izdati smernice kako bi se razjasnilo kada su prekidi trudnoće dozvoljeni.

„Tražio sam od Nacionalnog savetnika za ginekologiju i akušerstvo da izda takve smernice koje će biti nedvosmislene o tome da je bezbednost žene, u ovakvom slučaju, razlog za prekid trudnoće“, izjavio je on za poljski radio, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO: Pravo na abortus- Željko Vasić, Mima Fazlagić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare