Foto: Vijesti

Jedan od osnivača "Vijesti" Željko Ivanović primio je u Vašingtonu prestižnu nagradu TLN (Transantlantic Leadership Network) na gala svečanosti u Nacionalnom pres klubu u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

„Ova nagrada je mala pobeda pouzdanih informacija nad lažnim vestima, ova nagrada je pobeda vladavine prava nad korupcijom i nepotizmom, ova nagrada je pobeda institucija nad organizovanim kriminalom, ova nagrada je pobeda novinarstva u javnom interesu nad tabloidima i propagandom, na kraju ova je nagrada pobeda etika nad izopačenošću“, kazao je Ivanović i dodao da se iz rečenog vidi čemu je posvetio život i kojim temama se „Vijesti“ bave decenijama i svakog dana.

Ivanović je dodao da je zahvalan novinarima, urednicima, svim zaposlenima i partnerima „Vijesti“, a posebno jednom od osnivača Miodragu Peroviću i njegovoj porodici jer bez „njihovog napornog rada, znanja, podrške i žrtve, sav moj rad i žrtva ne bi imali smisla ni efekta“.

Podsetio je na reči Marka Tvena da laž obiđe svet dok istina još nije navukla cipele.

„Šta možemo reći danas u digitalnoj eri društvenih mreža gde takozvani novinari i takozvani mediji proizvode dnevno tone laži, spinova i teorija zavjera. Pored mnogih ratova poput onog Putinovog u Rusiji, postoji borba i za istinu. Zaštititi činjenice, odgovorno novinarstvo i etiku. Pozivam sve kolege širom svijeta da odbrane te standarde i vrednosti, bez njih naša civilizacija nema smisla“, zaključio je Ivanović.

Šejla Koronel, dekan Škole za novinarstvo na Kolumbija univerzitetu u obrazloženju nagrade je podsetila na brojne napade, kampanje i pritiske koje su „Vijesti“ doživele i da u najvećem broju slučajeva nisu otkriveni počinoci niti nalogodavci, dodajući da je sve bilo u pokušaju da se utiče na uređivačku politiku „Vijesti“.

„Uprkos svemu tome, ‘Vijesti’ nastavljaju borbu za vladavinu prava, demokratiju i ljudska prava i nastavljaju da razotkrivaju korupciju i organizovani kriminal. Pionirski duh Željka Ivanovića i ‘Vijesti’ gori kao i uvek, obasjavajući put za budućnost zemlje“, rekla je Koronel.

Ivanović je jedan od šest laureata, a uručeno mu je priznanje u kategoriji “Izuzetnost komentara i kritike”.

Predstavnica za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Tereza Ribeiro je kazala da je nezavisno novinarstvo jedan od najvažnijih stubova društva.

„Čestitam TLNu i svim dobitnicima nagrada za slobodu medija. Vaš profesionalizam i novinarsko dostignuće je zaista impresivno. Promovisali ste slobodu govora i transparentnost, time davali podsticaj budućim generacijama da se bave ovim poslom“, navela je Ribeiro na svečanosti.

Direktorka „Glasa Amerike“ Jolanda Lopez je kazala da su se okupili radi slobode medija i rizika koji novinarstvo nosi kao profesija.

„Svakim danom su novinari u celom svetu targetirani i njihova je sigurnost kompromitovana“, navela je Lopez i obratila se svim dobitnicima nagrada: „Hvala vam za vaš rad. I pored rizika, vi ste istrajali u vašoj misiji“.

Pored Ivanovića i nobelovke Marije Rese, nagrade su dobiti i Dženifer Grifin, sa Foks njuza, Olga Rudenko, urednica Kijev independenta, posthumno Širin Abu Akleh sa Al Džazire i Vladislav Davidzon, novinar Tablet magazina i osnivač Odesa Rivjua.

O novinarskim nagradama TLN za 2022. odlučivao je 20-člani međunarodni žiri u kome su pored čelnika poznatog političkog instituta bili i poznati urednici i novinari najuticajnijih američkih i evropskih medija.

Bonus video: Reporter Vijesti uživo iz Irpina

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare